Makrónky obdivuji již nějaký ten pátek. Poprvé jsem je viděla před lety na blogu Chez Lucie a strašně jsem si přála umět alespoň trochu péct, abych se o ně pokusila. Ne, že bych teď uměla péci, ale odvahu jsem postupem času nastřádala :-).
V posledním roce se s makrónkama vyloženě roztrhl pytel, vidíme je na každém rohu, do svého repertoáru je postupně zahrnují všechny kavárny a každý zákazník si je fotí (jsou totiž děsně fotogenické) :-). Makrónky jsou prostě hit! Poslední kapkou pro mne byly neskutečně krásné makrónky na instagramu Kristine_mysecret, a já tak začala podrobněji pročítat recepty. Pročetla jsem pořádně asi 4 recepty, ve kterých se dokola opakovalo, že upéct makrónky je docela věda a že u nich něco jako "by voko" fakt nefunguje. Tentokrát jsem byla ale natolik odhodlaná, že mě tato slova ale vůbec nezarazila, a proto jsem se dnes ráno úspěšně vydala hledat mandlovou mouku do Lidlu. :-)
Vítězný recept, ze kterého jsem čerpala, se nakonec stal tento z blogu Z ghetta blog.
A jak jsem je tedy vyrobila?
Na výrobu cca 30 skořápek- tedy 15 makrónek (mně tedy ve finále vzniklo 10 makrónek :-) ) je potřeba:
- 45g bílků (1-2)
- 13g krystal cukru
- 100g moučkového cukru
- 55g mandlové moučky (zakoupila jsem v Lidlu)
- práškové potravinářské barvivo
Jelikož jsem kopyto, pro jistotu jsem si dopředu vytiskla i šablonu :-).
- Mandlovou mouku jsem smíchala s moučkovým cukrem a projela jsem je ještě pořádně dohladka mixerém. Následná směs by se měla ještě prosít jemným sítem, to jsem však doma nenašla, takže jsem tento úkon neprovedla a spoléhala jsem na mé důkladné promixování ;-).
- V druhé nádobě jsem našlehala vaječné bílky do pěny, do které jsem přidala cukr krystal a práškové barvivo. Se šleháním bílků by se nemělo pospíchat, aby se do pěny nedostalo moc vzduchu, proto jsem mixovala maximálně na druhý stupeň. Prozatím používám levné práškové barvivo, které je k dostání v každém supermarketu, ale do budoucna si jistě pořídím nějaké kvalitnější, protože toto barvivo má tendenci se již po pár minutách zpéci (nejpatrnější je to na modrém barvivu).
- Tuto našlehanou pěnu z bílků jsem pak zapracovala do směsi z mandlové mouky a cukru.
- Výsledná hmota by neměla být příliš hustá, jinak by mohly makrónky popraskat.
- Touto hmotou jsem pak naplnila cukrářský sáček s kulatou špičkou a vyplnila jsem jí kolečka šablony, které byly na plechu pod pečícím papírem.
- Plechem jsem následně několikrát "třískla" o stůl, aby se z těsta uvolnily bublinky vzduchu.
- Budoucí skořápky makrónek jsem pak nechala 30 minut na vzduchu zaschnout, aby makrónky získaly hladký a lesklý povrch.
- Po 30 minutách jsem plech vložila do předem vyhřáté trouby na 150 stupňů a pekla 14 minut.
- Po upečení nechala stydnout, zatímco jsem si tvořila náplň :-)
Náplň:
Jelikož u skořápek nefunguje "by voko", "by voko" jsem proto naplno využila u náplně :-D. V podstatě jsem našlehala šlehačku s moučkovým cukrem, potravinářským barvivem a malinovou marmeládou. :-)
Tyto macarons byly mým úplně prvním pokusem, proto nejsou zdaleka dokonalé. Já osobně však mám radost, že jak vzhledem tak i chutí ty pravé macarons alespoň připomínají :-D.
A jsem z nich natolik nadšená, že již teď se mi v hlavě honí další nápady :-).
Co Vy a makrónky? :-)
ooo vyzerajú lahodne :P
OdpovědětVymazatFíha!! :O jsou krásné! :) Dlouho sbírám odvahu... Je mi 14 let a peču od malička... Makronky jsou mým dlouhodobým projektem číslo 1.. :D Děkuji za recept! ;) Máte krásnou prezentaci, pravda jsou velmi fotogenické! :)
OdpovědětVymazat