Verona

sobota 25. července 2015

Na začátku srpna jsem slíbila, že v září popíšu výlety do Verony, Mantovy a Trenta a ten čas právě nastal :-). Léto je sice už za námi,ale proč si ho za pomoci následujících obrázků ještě nepřipomenout. :-)
Verona je nádherné město plné historických památek postavených v různých dobách. Vetšina z nich je postavena z tzv. rosso di Verona, což je narúžovělý vápenec těžený v okolí Verony. Díky svým památkám je od roku 2000 zapsána v UNESCO.


Jak jsme jeli tam

Do Verony jsme jeli z Torbole sul Garda, kde jsme byli ubytovaní, ve středu 17.7.2013. Cesta nám trvala něco málo přes hodinu. Za mýto směrem tam jsme zaplatili 3,90 eur.

Parkování

Auto jsme zaparkovali přímo v centru města v parkovacím domě Parking Corso Porta Nuovo 91. Toto parkoviště se nachází v centru Verony nedaleko Areny. I tady provozovatelům parkovacího domu odevzdáváte klíče od auta, aby měli možnost s auty manipulovat. Obdržíte lístek s časem a platíte až když si auto vyzvedáváte. My platili za těch pár hodin okolo 10 eur.




Piazza Bra

Na tomto náměstí se nachází Aréna, což je třetí největší amfiteátr na světě. Konaly se v ní gladiátorské zápasy, hrané bitvy, býčí zápasy a divadelní a operní představení. Byla dokončena roku 30 n.l. a vejde se do ní přes 20 000 lidí. Pokud byste náhodou jako já potřebovali na záchod :-D, tak na tomto náměstí je najdete. Jen se nenechte zaskočit , vpravo jsou arabské záchody a vlevo normální :-).





Via Mazzini

je tepnou starého části města. Najdete tu plno obchodů s oblečením, botami a kosmetikou :-).


Piazza delle Erbe (Zelný trh)

je náměstí, na kterém se dříve pořádaly trhy. Nyní zde můžete nalézt různé stánky s občerstvením, oblečením a cetkami :-). Uprostřed náměstí stojí kašna Fontana di Madonna Verona. Nachází se tu také barokní palác Palazzo Maffei z roku 1668 , před kterým stojí vysoký sloup s benátským lvem (připomíná zapojení Verony do benátského impéria roku 1405).





Piazza dei Signori

Na tomto náměstíčku se nachází socha Danteho z 19. století a po obvodu veřejné budovy- Palazzo della Ragione (Palác rozumu) plnil funkci soudního dvora, věž Torre dei LambertiPalazzo del Capitano-sídlo vojenského velitele města, Loggia del Consiglio- síň městské rady, Palazzo del Governo-vládní palác rodu Scaligeriů.


Torre dei Lamberti


Palazzo della Ragione






Arche Scaligieri


Chrám Sant´ Anastasia

má krásný gotický portál zdobený freskami. Byl postaven v letech 1290-1481.


Duomo di Verona

Dóm pochází z 12. století a do jeho portálu vytesal mistr Nicolo postavy světců a Olivera a Rolanda (dva slavní rytíři Karla Velikého). Nachází se zde Tiziánův obraz Nanebevzetí


San giorgio in braida

je renesanční chrám s mohutnou kopulí od Michela Sanmicheliho. Byl postaven v 16. století.


Pohled z mostu




Casa di Giulietta (Juliin dům)

je jedna z nejnavštěvovanějších památek. Je to také ukázka, jak se dá z bývalého hostince vytvořit lákadlo pro turisty, kteří zde utratí peníze :-D.






A není i nad umění návštěvníků- nalepit žvýkačku na zeď a podepsat se :-D.




Pokud máte v plánu cestu na sever Itálie, doporučuji průvodce od freytag&berndt Itálie sever.

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)