Salzburg

sobota 25. července 2015



V Salzburgu jsem se zastavili 14. července 2013 na skok při naší cestě do Itálie. Strávili jsme v něm 4 hodiny, a i když jsme viděli pouhý zlomek, stála ta návštěva za to. :-)

Jak do Salzburgu

Na tuto dovolenou jsme zvolili jako cestovní prostředek auto. Jeli jsme přes Dolní Dvořiště. Z Dolního Dvořiště do Salzburgu nám cesta trvala i díky malému provozu na dálnici necelé dvě hodiny.
Zakoupili jsme si dálniční známku Rakouska- 8,30 eur.


Kde parkovat

V Salzburgu jsme parkovali nedaleko sjezdu z dálnice v Messezentrum. Měli jsme dopředu nastudováno, že při parkování na tomto parkovišti je následně veřejná doprava zdarma. Bohužel se nám této slevy ale nedostalo a to nejspíše kvůli tomu, že byla neděle. Bohužel jsme se ale o této výjimce nikde dopředu nedočetli. Za parkování jsme zaplatili 9 eur.
Z parkoviště jsme se do centra dostali pomocí autobusu, který zde staví každých asi 20 minut. Jednotlivá jízdenka stála 2,40 eur.
Vystoupili jsme na zastávce Mirabellplatz. :-)



A teď už k samotnému Salzburgu

Salzburg

je čtvrtým největším městem Rakouska a pyšní se spoustou paláců, zámků a zahrad. Město je často nazýváno Mozartovým městem, protože známým rodákem je Wolfgang Amadeus Mozart. Historické jádro je od roku 1996 na listině UNESCO.

Schloss Mirabell

Jako první jsme navštívili zámek Mirabell, který nechal postavit v roce 1606 arcibiskup Wolf Ditrich von Raitenau pro svoji přítelkyni židovského původu Salome Altovou. Měl s ní 15 dětí a pojmenoval ho zámek Altenau. Na Mirabell ho pak přejmenoval jeho nástupce arcibiskup Markus Sittikus. Okolo zámku se nachází zámecké zahrady plné květinové výzdoby, soch a fontán. Měli jsme i možnost vyslechnout si koncertní vystoupení, což nám prohlídku ještě více zpříjemnilo. :-)



Dóm

je monumentální stavba, kterou navrhl Santino Solari v letech 1614 až 1628. Fasáda je z untersbergského mramoru. Barokní věže jsou vysoké 68 metrů a sochy symbolizují postavy ze Starého a Nového zákona a arcibiskupy.


Festung Hohensalzburg

Poslední památka, kterou jsme navštívili a vyhradili jsme jí trochu více času, byla pevnost Hohensalzburg. Je možnost k ní vyjet lanovkou, my ale pro její vyšší cenu zvolili výstup pěšky :-). Jednosměrná jízda stála 7 eur, zpáteční i se vstupem do pevnosti 11 eur. My zaplatili pouze vstup do pevnosti, což bylo 7,80 eur. Výstup k pevnosti nám trval méně jak 10 minut.
Pokud jste ale v Salzburgu na delší čas než na 4 hodiny, vyplatí se pořídit si Salzburg card, se kterou máte vstupné a jízdné ve městě zdarma.



Pevnost Hohensalzburg je jeden z nejlépe dochovaných středověkých hradů v Evropě. Je tu i nejkrásnější vyhlídka ve městě. Můžete si zde prohlédnout muzea, knížecí pokoje, obranné věže a varhany zvané Salcburský býk. Dnešní podoba hradu byla výrazně ovlivněna arcibiskupem Leonhardem z Kreutschachu, který vybudoval například přepychové knížecí komnaty ve 3. patře.



Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)