Seattle

sobota 25. července 2015




Do Seattlu jsme se byli podívat loňské léto. V životě by nás nenapadlo, jet se podívat zrovna sem, ale žijí tu naši příbuzní, tak jsme se s nimi jeli po dlouhé době setkat. Seattle a stát Washington nás natolik uchvátil, že nám navždy zůstane v srdcích. Doufám, že Vám ho v následujícím článku co nejlépe přiblížím.

Co jsme si zařídili před odletem?

Letenky jsme si zařizovali již na začátku března. Letěli jsme tři: já, můj bratr a mamka. Jelikož letěla i mamka, snažili jsme se pro větší komfort najít let s co nejméně přestupy. Od toho se pak odvíjela i cena letenky. Cena jedné zpáteční letenky až do Seattlu nás vyšla na 30 847 Kč od společnosti Delta aerolines. Zároveň jsme si zařídili v rámci bezvízového programu elektronickou cestovní registraci ESTA a biometrický pas. Podmínky získaní registrace ESTA jsou: nejedete do USA na déle jak 90 dnů a nejedete tam pracovat. Pokud tyto podmínky nesplňujete, musíte požádat o vízum. Samozřejmě jsme se také pojistili, a to dokonce dvakrát. První pojištění jsme si zaplatili u společnosti Allianz na dobu 17 dnů a stálo nás každého 1600 Kč. Na doporučení našich příbuzných jsme si zaplatili i americké pojištění pro turisty za 16,90 dolarů na stránce www.visitorscoverage.com. Hotel jsme si v Seattlu nerezervovali, protože jsme bydleli u příbuzných v nedalekém městečku Issaquah. Rezervovali jsme si pouze hotel v New Yorku, ale o tom bude jiný článek. :-) Pro jistotu jsme si nechali u své lékařky potvrdit, jaké léky užíváme  a že má bratr ve stehenní kosti zalomený vrták od vrtačky, kdyby náhodou pořád zvonil v bráně i nahatý :-D.

Na letišti v Praze

Při odbavování na letišti nás letuška podrobila zpovědi, zda jsme si balili své kufry sami, zda jsme byli stále s nimi, zda máme nový telefon, nebo jestli je kupovaný v bazaru...a podobné dotazy. Opravdu to vedla důkladně a obličej měla bez špetky jakéhokoliv výrazu. Můj bratr se snažil vtipkovat, což on dělá často, ale ona nepohnula jediným mimickým svalem- musím říct, že to bylo trochu nepříjemné. ( Po závěrečném zhodnocení- u nás se to prověřování cestujících dělají velmi podrobně, oproti opatřením v Americe, mně dokonce vysypali celý batoh :-D. V New Yorku se nás zeptal na jedinou otázku a to, jestli jsme rodina...nic víc)

Průběh letu do USA i zpět

Odlétali jsme 19. července z Prahy ve 13:25 a na JFK New York jsme dorazili v 16:40, let trval 9 hodin a 15 minut. Na přestup jsme měli dvě hodiny. Musím říct, že první dojem z JFK byl naprostý šok- neskutečně velké letiště. Doteď si nejsem schopna vybavit, jak jsme se dokázali načas dostat k letadlu do Seattlu, jen vím, že jsme se po každých dvaceti metrech někoho ptali, kam jít a sledovali jsme jejich ruce. Nechápu, jak jsme se dokázali dostat ke správnému autobusu, který nás dovezl k odletovému terminálu. A to všechno během dvou hodin. Stihli jsme to pomalu přesně na čas, kdy měli pouštět první lidi do letadla. Záměrně píšu měli, protože nakonec měli hodinu zpoždění kvůli technickým problémům s vodou na vaření horkých nápojů. Let z New Yorku do Seattlu trval 6 hodin a 35 minut. Do Seattlu jsme dorazili ve 22:40 místního času a z Prahy do Seattlu nám tedy cesta celkem trvala okolo 18 hodin. Ze Seattlu jsme zpět odlétali 26. července 2012 pouze do New Yorku, protože na můj popud jsme se rozhodli navštívit New York na tři noci. Jelikož to nebyl přímý spoj do ČR, museli jsme zaplatit za velká zavazadla (myslím 20 dolarů) podle jejich pravidel vnitrozemní přepravy. Z New Yorku jsme pak odlétali 30. července s hodinový zpožděním, protože v ten čas zrovna odlétal z letiště prezident Obama. Máme ale takový pocit, že náš pobyt prezident sledoval, protože ve stejný moment, kdy jsme byli v Seattlu, byl tam i on, a ve stejný den v New Yorku, na letišti, byl i on :-D. Další postřeh z letu: jídlo nám více chutnalo směrem z České republiky ( chutné jídlo a dokonce dobrá zmrzlina !), než z USA do ČR. Z New Yorku do Seattlu se jídlo nepodává, pouze nápoje a oříšky. Ještě jeden poznatek :-) : nechápu, proč někdo krade deky z letadla- vždyť jsou strašný! :-D Ani naši psi by v tom neleželi, by jim z toho akorát tak spadly všechny chlupy. :-D
Popisek k obrázku: 1. fotka- v letadle, 2. fotka- přeprava autobusem na JFK New York k terminálu, 3. fotka- obalený kufr fólií ( a bylo dobře, že jsme si to nechali zabalit, po tom ,co jsem viděla, jak s těmi kufry mrskají), 4. fotka- dům v Issaquah


Seattle

A teď už k samotnému městu. Seattle se nachází ve státě Washington a je největším městem na severozápadě Ameriky. Je často nazýván Smaragdové město, kvůli velkému množství zeleně ve městě a v okolí. Ostatně i SPZ na autech ve státě Washington obsahuje větu - Evergreen state. Město je známé například kávou ( vznikla zde společnost Starbucks) nebo hudebním stylem grunge (nazývaný také Seattle sound), což je vlastně alternativní rock. Známí představitelé tohoto hudebního žánru jsou například Nirvana nebo Pearl Jam. Seattle je také znázorněn v některých seriálech- Greys Anatomy nebo Twilight Saga Eclipse. A zajímavostí je také, že podle průzkumu žije v Seattlu největší procento vysokoškolsky vzdělaných lidí. Na nás město zapůsobilo svojí čistotou, krásnou zelení , vzduch byl svěží a lidé byli velmi přátelští. Pokaždé, co jsme otevřeli mapu, se nás do 10 vteřin kolemjdoucí ptali, jestli nepotřebujeme pomoc. Velmi mile nás to překvapilo. ( v New Yorku jsme poté zažili naprostý opak :-D) O Seattlu je také známo, že tu neustále prší ( dokonce jsem viděla pohlednici, která ukazovala stejný pohled na Seattle ve čtyřech ročních období a všechna ta roční období byla stejná- déšť :-D), ale my jsme déšť zažili pouze při příjezdu. Poznatek: směrem z Issaquah do Seattlu je dopoledne otevřeno více silničních pruhů směrem do Seattlu, a odpoledne naopak. Nachází se tu také jeden speciální pruh, značený kosočtvercem ( ano :-) tento symbol by u nás asi neprošel :-) ), který je rychlejší a mohou v něm jet pouze auta, ve kterém jsou minimálně dva lidé ( ekologické hledisko). V následujících odstavcích bych Vám chtěla popsat Seattle podle jednotlivých staveb a míst. Začneme kávou, protože to bylo první, co jsme si na posilněnou v Seattlu koupili :-).

Starbucks

V současné době je celosvětová starbucksmanie, ale asi málokdo ví, kde vznikla první jejich kavárna. Bylo to právě v Seattlu 30. března 1971 a jméno Starbucks pochází z románu Bílá velryba. V Seattlu jsou v současné době její kavárny snad na každých deseti metrech. Opravdu tam o ně není nouze. Jinou kavárnu jsem tam snad ani neviděla.

Pike Place Market

je jedno z nejstarších farmářských trhů v USA. Bylo založeno v roce 1907 a je pojmenováno podle hlavní ulice. Prodávají se zde například aljašské lososy nebo gigantické česneky, které jsou větší jak zaťatá pěst chlapa. Aljašského lososa jsme jedli u našich příbuzných velmi často a musím říct, že chutná jinak než norský. (přesně Vám tu chuť nepopíšu, ale má i jinou barvu)







Space Needle

Koupili jsme si vstupenku na Space Needle a zároveň i do Chihuly garden and glass. Stála nás 34.65 dolarů. Space Needle je symbolem Seattlu a byla postavena k příležitosti Světové výstavy v roce 1962. Ve věži se nachází vyhlídková terasa, kavárny a prodej suvenýrů. Z vyhlídkové terasy je krásný výhled na celý Seattle a okolí.







Chihuly garden and glass

je výstava výtvorů z foukaného skla, která se nachází hned vedle Space Needle. Chihuly garden and glass reprezentuje důležitý krok do budoucnosti Seattlu- přinést krásu, vizi a novou značku do Seattlu.







Ten den se zrovna poblíž Space Needle konal festival jídla, a tak jsme ho samozřejmě nemohli nechat bez povšimnutí- ochutnali jsme citrónovou limonádu, bramborové spirály a bratr i Daredevil hotwings (brátr má rád velmi ostrá jídla, ale při prvním polknutí těchto křidýlek jen zaskřehotal: to je ku*** daredevil :-D ). Také nechyběl hotdog a hamburger :-).












Alweg monorail

V Seattlu se můžete dopravit z místa na místo také pomocí monorailu, který jede nad zemí. Jízdenka stála 4.50 dolary.




The Seattle Great Wheel

Nachází se tu i ruské kolo podobné tomu v Londýně.


EMP Museum

Z města Seattle vzešly takové hudební hvězdy jako je Jimi Hendrix, Nirvana nebo Pearl Jam. Jejich osobní předměty, kytary, zápisky, dopisy a podobně, můžete vidět v EMP museu (music+ sci-fi + pop culture). Jsou jim často věnovány celé místnosti a naleznete tu i místnosti pro zábavu, kde si můžete zahrát na různé nástroje, vyzkoušet si mixážní pult nebo se zavřít s kamarády na pár minut do nahrávacího studia a složit si vlastní song, který Vám pak pošlou na Vaši emailovou adresu. Další známou skupinou, které je tu věnována výstava, je například AC/DC nebo taky The Rolling Stones. V tomto muzeu se ale nachází i výstava Avataru a různých věcí, které byly použity při natáčení tohoto filmu. Je zde i koutek, kde při splnění pár kroků, Vás přemění v avatara a pošlou Vám to krátké video opět na email.




Velkým zážitkem, který pro nás naši příbuzní přichystali, byla jízda na segwayích. Stáli jsme na tom poprvé v životě, a jakmile jsme se na tom naučili, hned jsme se na tom pořádně vyblbli. :-D


Na následujícím obrázku můžete vidět sochu Trolla, která je pod mostem, sochy čekajících lidí na zastávce a sochu představitele známého klauna J. P. Patchese, který zrovna v tom týdnu, kdy jsme tam byli, umřel.


Seattle pořádal v létě 2012 před radnicí koncerty zadarmo. My jsme si vyslechli koncert Clintona Fearona- pokud znáte reggae, musíte znát Clintona, člena legendární reggae skupiny The Gladiators.


The Undeground Tour

je velmi neobvyklá atrakce. Dříve býval Seattle vybudovaný o něco níže, později, po velkém požáru v roce 1889, se postavil nově nad tím starým, a ten starý je tak v podzemí. A to je ta atrakce. Procházíte se v podzemí starými uličkami Seattlu.


The Columbia Center

Poslední, o čem se zmíním, je Columbia Center. Mrakodrap, který je 328 metrů vysoký a ve kterém jste výše, než ve Space Needle.


Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)