Budapešť

sobota 25. července 2015



Do Budapešti jsme jeli na náš další výlet v termínu od 18.9. do 20.9. 2013, tedy na dvě noci. Budapešť a její paláce, bazary a tržnice má jedinečnou atmosféru, která vyzývá k odpočinku. Budapešť je město na hranici- střetává se tu hranice východ-západ, takže ti, co přijíždějí ze západu, zde pocítí východoevropskou exotiku. Díky honosným stavbám v klasicistním a secesním stylu si ale město udržuje i určitou noblesu. Další hranice, která městem prochází, je hranice sever-jih, a střetávají se tu tak dva evropské charaktery- ironie a chladnost s melancholií a romantikou.
Budapeští protéká mohutný Dunaj, který rozděluje město na západní část Buda a na východní Pešť.
Zatím zjišťujeme, že do jakéhokoliv města jedeme, bylo by potřeba na důkladné prozkoumání více dní :-). Proto se v následujícím článku neobjeví všechny památky ale jen některé.

Jak do Budapešti

Vyjížděli jsme z jižních Čech při hranicích s Rakouskem a pokračovali jsme přes Vídeň. Cesta nám trvala i s pauzou na benzině až k hotelu něco málo přes 5 hodin. Rakouskou dálniční známku jsme si zakoupili již v Česku, maďarskou na benzině za Vídní (zavedení spzky do systému, jako doklad je účtenka- žádná známka se tedy na okno nelepila).


Ubytování v Budapešti

Ubytování jsme si dopředu zarezervovali na webové stránce www.booking.com. Vybrali jsme si hotel na okraji Budapešti -Hotel Karin. Za dvě noci pro dva se snídaní požadovali 2800 Kč. Tento hotel nás absolutně v ničem nezklamal. Nabízel přesně to,co jsme viděli na obrázcích při rezervování. Čistý uklizený pokoj a zrekonstruovaná koupelna. Navíc tu byl opravdu milý a velmi ochotný personál.




Cestování po městě

Před hotelem stojí přímo zastávka MHD. Ptali jsme se recepční, kde bychom si mohli na autobus koupit jízdenku. Její odpověď byla následující :-) : For bus- it is not important, for metro- it is important. Jelikož zbystřila náš nevěřící pohled, dodala: trust me. A tak jsme jí věřili a tím autobusem jsme za pobyt v Budapešti jeli dvakrát načerno :-D. V metru jsme si zakoupili 24 hodinovou jízdenku, která stála 1650 forintů (pro velmi hrubý odhad vyděl 10) . Bez jízdenky se opravdu nedá vejít do metra, protože všechny jízdenky kontrolují 3 zaměstnanci, kteří stojí před vstupem na eskalátory. Pokud máte v plánu navštěvovat i památky zevnitř, je možnost si zakoupit Budapest card, která zajišťuje i slevy na vstupy.


Naše prohlídková trasa začala před budovou Západního nádraží.


Nyugati Pályaudvar (Západní nádraží)

Jedná se o halu ze železa a skla, překlenutou dvěma kupolemi a patří k nejkrásnějším příkladům novodobé architektury v Budapešti. Stavbu navrhl Francouz August de Serres, který pracoval v pařížské architektonické kanceláři Gustava Eiffela. Nádraží bylo postaveno v roce 1877.




Szent István Basilika (Bazilika sv. Štěpána)

je největší budapešťský kostel, který je zasvěcen prvnímu maďarskému králi, Štěpánovi I.


Odtud jsme pak pokračovali na Roosevelt tér a dále podél řeky, odkud jsme měli nádherný výhled na budovy na protějším břehu.
Pohled na Hradní palác (Budavari palota)
Pohled na Rybářskou baštu (Halaszbastya)
K Parlamentu jsme se pak svezli tramvají :-) ( je opravdu výhoda mít zakoupenou 24 hodinovou jízdenku :-) ).

Parlament

Je to jedna z nejrozměrnějších památek Budapešti a se svou rozlohou 18 000 m2 je druhou největší budovou parlamentu na světě. Stylem je budova charakterizována jako orientem zavánějící novogotika.


Na druhý břeh řeky jsme se dopravili opět za pomoci tramvaje.
Magyar Országos Levéltár (Maďarský národní archiv)


Mátýas Templom (Matyášův kostel)

Tento kostel byl mnohokrát přestavován. Současná podoba je dílem architekta Frigyese Schuleka z roku 1896. V Matyášově kostele byli korunováni poslední maďarští králové. Menší věž nese jméno krále Bély, vysoká věž je pojmenovaná po králi Matyášovi.




Halászbástya (Rybářská bašta)

Rybářská bašta byla postavena v novorománském stylu v letech 1899 až 1905 podle návrhu architekta Frigyese Schuleka. Nikdy nesloužila obraně města. Jméno je odvozeno od části zdiva bývalých městských hradeb, které byly ve středověku střeženy cechem rybářů a nacházely se v blízkosti rybího trhu.








Je odsud krásný výhled na město- na pešťský břeh Dunaje, Parlament.



Pohled na Řetězový most


Pohled na Parlament


Lánchíd (Řetězový most)

je jedním ze symbolů Budapešti. Jedná se o závěsný most, který jako první spojil obě města. Byl postaven roku 1849 podle návrhu Angličana Williama Clarka.


Pohled na rybářskou baštu z druhé strany


Od zastávky Halász Street jsme pak dále pokračovali tramvají až ke Gellértovým lázním.

Gellért fürdö (Lázně Gellért)

Pramen na hoře Gellért je znám svými léčivými účinky už tisíc let. Dnešní podoba lázní pochází z 20. století.
Za vstup do bazénu a termálních lázní jsme zaplatili za kabinku pro dva 10200 ft ( pro hrubý odhad děl 10). Do bazénu je nutné mít koupací čepici, kterou jsme si zakoupili až po vstupu do prostoru, kde se nacházely převlékací kabinky.  V přepočtu stála 80 Kč. Je vyrobena z látky, ze které se šijí i plavky, a je na ní natištěn název lázní. Zůstane Vám tak suvenýr :-).
Nachází se tam spousta malých bazénků, které mají různou teplotu- od 36 do 40 stupňů Celsia. To, že se tam nesmí fotit, jsme zjistili, až když jsme odcházeli :-D. Nicméně jsme nebyli jediní, kdo tam fotil :-).








Hora,kde vyvěrá pramen.


Centální tržnice

je postavená na konci 19. století. Můžete zde koupit čerstvé ovoce, zeleninu, papriku, chilli papričky a různé salámy a klobásy. Nachází se na Fővám tér.




Co jsme jedli?

Nemohli jsme navštívit Maďarsko bez toho, abychom ochutnali místní kuchyni. Jako první chod jsme si dali vyhlášenou polévku Halászlé. Jedná se o rybí polévku kořeněnou cibulí a paprikou. Jako hlavní chod jsme si dali jejich guláš (tedy spíše perkelt, guláš je pro ně polévka, perkelt je s přílohou). Cenové rozpětí prvních chodů můžete vidět na následujícím obrázku.


Halászlé



Dohány utcai Zsinagóga ( Synagoga v Dohány utca)

Poslední památkou, kterou jsme navštívili, je synagoga postavená v letech 1854 až 1859 Lajosem Forstem v byzantsko-maurském stylu. Je největším židovským svatostánkem v Evropě.


A v ulici Váci út. jsem pak utratila zbylé forinty ;-).


Jako průvodce jsme si koupili Budapešť od nakladatelství MERIAN. Je to pěkně napsaný průvodce, jen ty popisy budov by mohly být obsáhlejší :-).

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)