Krakov

sobota 25. července 2015



Jak jste si již zde nebo na instagramu mohli všimnout, před měsícem jsme strávili prodloužený víkend v krásném Krakově. A to bych to nebyla já, abych sem nepřidala cestovní článek. :-) O cestě do Krakova jsem snila již hodně dlouho. Byl na mém pomyslném wishlistu měst, která musím za svůj život určitě vidět. A jak už z první věty vyplývá, Krakov nás vůbec nezklamal :-).

Jak jsme jeli tam

Klasicky autem. Ovšem, to bychom nebyli my, abychom si nevymysleli během cesty takové zpestřující perličky:-D.
  1. snaha vyhnout se dálnici D1 -no mít ale po cestě špatně označené 2 objížďky byla určitě lepší varianta :-D
  2.  v Polsku jsme se chtěli alespoň cestou tam vyhnout placeným úsekům- no...od hranic jsme skoro až do Krakova jeli z města do města, tudíž skoro celou cestu 50 km rychlostí za hodinu :-D ...tutově lepší, než zaplatit těch pár pšonků za dálnici :-D

Ubytování

Hotel jsme si již klasicky našli na www.booking.com - jelikož celé dny trávíme pochůzkami po městě, nikdy netoužíme po luxusním hotelu, protože v něm beztak strávíme pouze noc. Do oka nám proto i pro svoji celkem výhodnou pozici, parkování zdarma a levné ubytování padl Hotel Demel - http://www.booking.com/hotel/pl/demel-krakow.cs.html?sid=2217c936a33dcfde921ed0d4b21bf8ab;dcid=4
Hotel Demel nás navíc příjemně překvapil každodenním zásobováním perlivou vodou na pokoj zdarma. To jsme zatím ve třihvězdičkovém hotelu nepozorovali.


Jak jsme cestovali po městě

Zakoupili jsme si 48 hodinový lístek na tramvaj, který stál 25 zlotých. Automaty na lístky nejsou však na každé zastávce, to ale nevadí. Automaty se totiž nacházejí v každé tramvaji v prvním vagonu.


A teď se pojďme podívat přímo do Krakova ;-).

Rynek Glówny

Centrem historické části Krakova je Hlavní náměstí, které dříve bývalo trhem. Toto náměstí je ideální výchozím bodem pro prohlídku Krakova. Přímo zde můžete najít Mariánský kostel, Sukiennice, radniční věž či další památky, o kterých se dozvíte níže.


Mariánský kostel

je dominantou Hlavního náměstí. Tato gotická bazilika stojí v rohu náměstí a první věcí, které si na ní všimnete, jsou jeho nestejně vysoké věže- jeden ze symbolů Krakova. Vevnitř baziliky to vyloženě hýří barvami- stěny pokrývají Matejkovy malby, v centrální lodi se nachází vitrážové okno od Stanislawa Wyspiańského a masivní dřevěný oltář Život naší paní a jejího syna Ježíše Krista.
Ze severnější věže troubí trubač v každou celou hodinu známou melodii hejnal  jako vzpomínku na statečného trubače, který kdysi varoval před nájezdem Tatarů, melodii však nebohý trubač nedokončil, protože byl umlčen tatarským šípem.





 Sukiennice

je budova historické tržnice nacházející se uprostřed Hlavního náměstí. Pochází ze 13.století a původně sloužila jako sklad zboží -hlavně sukna. Dnes se v přízemí Sukiennic nachází tržnice s řemeslnými výrobky, šperky a suvenýry. V horním patře se nachází galerie polského výtvarného umění 19. století.




 Radniční věž

stojí hned vedle Sukiennic. Věž byla dříve celkem radniční budovy, která byla však ve 14. století poškozena požárem a nakonec v 19. století zničena Rakušany. Na věž je možnost vystoupat a Krakov si z vyhlídkové plošiny prohlédnout.


Kostel sv. Vojtěcha

je další památkou, která se nachází přímo na náměstí. Je to maličký kostel, jehož části pocházejí již z 11. století, což z něho činí nejstarší kostel ve městě.


Kostel sv. Barbory

se nachází na sousedním náměstí Plac Mariacki. Ve 14. století byl hlavním polským kostelem v období rakouské nadvlády.


Kostel a klášter Dominikánů

se nachází jen pár minut chůze od Hlavního náměstí. Dostalo se nám skvělé příležitosti si v tomto kostele poslechnout nacvičování sboru na večerní koncert. Musím přiznat, že to bylo impozantní sedět tam a poslouchat tak krásně čistě zpívané tóny rozléhající se po celém kostele. Poslouchali jsme tam dobrých 15 minut, a kdyby nás netlačil čas, určitě bychom tam seděli ještě možná i teď :-).


Barbakán

Jedná se o kruhovou baštu z roku 1498, která bývala kdysi nejsevernějším obranným bodem města.


Jagellónská univerzita a její některé fakulty

Nás nejvíce zaujala lékařská fakulta, kde se zrovna ten den konal den otevřených dveří s celkem zajímavým programem :-).
Lékařská fakulta
Collegium Maius


Collegium Novum

Kostel sv. Františka z Assisi

pochází z roku 1269 a je tak nejstarším cihlovým kostelem ve městě.


Wavel

je pro Poláky symbolem vlastenectví a nezávislosti. Celá historie Polska se Vám rozprostře uprostřed čtyř obranných hradeb.
Dominantou návrší je katedrála, která obsahuje 18 působivých kaplí, sarkofágy a královskou kryptu, v níž odpočívá deset polských panovníků i s manželkami i jiné významné osobnosti-např. Adam Mickiewicz. Mezi osobnostmi pochovanými v této kryptě je i nedávno zahynulý polský prezident Lech Kaczynský.








Čtvrť Kaziměř

se stala známou především jako domov početné krakovské židovské komunity a útočiště Židů pronásledovaných po celé Evropě. Dnes v této čtvrti žije pouhých 200 Židů, avšak současný Krakov se snaží oživit zaniklé židovské tradice akcí- Festival židovské kultury, který probíhá na přelomu června a července.
Centrem dění v Kaziměři je Široká ulice, kde se nacházejí ty nejlepší židovské restaurace.
Na jižním konci stojí Stará synagoga, jež je nejstarší synagogou pocházející z 15. století.
V severní části Široké ulice se nachází synagoga Remuh, která je druhou nejstarší synagogou v této oblasti. V jejím sousedství se nachází starý židovský hřbitov.












 A co jsme v Krakově ochutnali? :-)

Pierogi- pirohy nebo také ruské varjeniky byly pro nás známá lahůdka, kterou si dopřáváme i doma. I když je ale známe, nemohli jsme si odpustit ochutnat jejich způsob přípravy- navíc byly neskutečně levný, takže jsme se jimi mohli ládovat :-)
Zapiecek Polskie Pierogarnie je velmi oblíbená malá restaurace, ve které podávají z 85% pouze pirohy a to za skvělou cenu :-).  Tato restaurace se nachází nedaleko Hlavního náměstí - ul. Slawkowska 32.








Hned ve vedlejší restauraci jsme měli možnost ochutnat další z tradičních polských jídel- tzv. Bigos- jeho základem je kysané zelí, různé druhy masa a uzeniny.








Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)