Paříž - den 3.

sobota 25. července 2015




Třetí den již nebyl tak hektický, co se týče památek. Spíše jsme se zaměřili na jednotlivé čtvrti a jimi jsme se procházeli.


Náměstí Bastilly

Metrem jsme dojeli na Place De La Bastille, která je situována ve čtvrti Le Marais ( v češtině močál, bažina :-)). Ve 14. století zde byla postavena mohutná pevnost, která byla poté přeměněna ve Státní vězení. Použitím jiné dlažby, která znázorňuje obvod bývalé budovy, si zde můžeme pevnost představit. Náměstí je dnes přeměněno v kruhový objezd a uprostřed stojí sloup připomínající revoluci v červenci 1830, která ukončila vládu Karla X. Nese jméno de Juillet (česky Červencový). Ve sloupu jsou vyryta jména zabitých Pařížanů. Na sloupu stojí socha Ducha Svobody. Z Náměstí Bastilly jsme měli pomalu namířeno k Notre-Dame. Cestou po Rue Saint-Antoine jsme se zastavili u Kostela svatého Pavla a Ludvíka, který můžete vidět na třetí fotce. O kus dál jsme si povšimli dalšího kostela- Kostel svatého Mederika, který můžete vidět na 4. fotografii.


Poslední zastávkou před Notre-Dame, byla Věž Saint-Jaques, která je zařazena na seznamu UNESCO.


Notre-Dame

A to už jsme u Notre-Dame a v její zahradě. Vstup do katedrály je zdarma jako ostatně do téměř všech kostelů a chrámů, na které jsme v Paříži narazili. Pouze asi jeden menší kostel požadoval vstupné.



Pantheon

Naším dalším cílem byla Latinská čvrť, ve které jsme procházeli okolo budov univerzit. Zamířili jsme také na Place du Pantheón, kde se nachází kostel Pantheon, který má tvar řeckého kříže. V jeho podzemí se nachází krypta, kde jsou pohřbeni například Victor Hugo, Émile Zola nebo Voltaire.


Na dalších fotkách můžete stále vidět Pantheon. Pokud jste v Paříži v zimě, zastavte se občas nad kanálem a zahřejte se jako já :-D.


Lucemburský palác

Od Pantheonu jsme se vrátili zpět a mířili jsme do Lucemburské zahrady a k Lucemburskému paláci. V zahradě je několik soch a nádherná Fontána Medici. Lucemburský palác je v současné době sídlem francouzského Senátu.


Saint-Sulpice

Od Lucemburského paláce jsme se ještě vydali navštívit Kostel sv. Sulpice. Po Notre-Dame je to druhý největší kostel v Paříži. V kostele jsou umístěny největší varhany ve Francii. Nedaleko se nachází Fontána Saint-Sulpice ( Fontána Svatých kazatelů, Fontána Čtyř kardinálů), kterou zdobí sochy čtyř biskupů z období vlády Ludvíka XIV.

Montparnasse

Poslední čtvrť v této lokalitě, kterou jsme navštívili, je čtvrť Montparnasse. Tato čtvrť byla hojně navštěvována umělci, malíři a spisovateli. Například se zde vyskytoval Apollinaire, André Breton nebo Max Jacob. Dnes je tu atmosféra ale zcela jiná. Nachází se zde mrakodrap Maine-Montparnasse a hřbitov, kde jsou pohřbeni například spisovatelé Maupassant a Baudelaire.


La Défense

Poslední čtvrť, kterou jsme nechtěli v Paříži vynechat, je moderní čtvrť La Défense. Je charakteristická supermoderními budovami a mrakodrapy. Cesta metrem z Montparnasse nám tam zabrala dobrou třičtvrtěhodinku. Jsou zde budovy, které místní nechtěli mít v centru. Nachází se zde například La Grande Arche, která je ve tvaru vítězného oblouku a je symbolem této čtvrti.


A bez čeho jsme nemohli z Paříže odjet? No přeci bez noční Paříže :-). Po večeři jsme tedy rychle objeli ty nejhlavnější objekty.


Včera jsem Vám slíbila obrázek naší svačiny. Tak tady je :-).


Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)