Lido di Jesolo

sobota 25. července 2015



V příspěvku o Benátkách jsem se zmínila, že jsme se ubytovali v přímořském letovisku Lido di Jesolo.

Jak tam

Do Lido di Jesolo jsme jeli autem přes Dolní Dvořiště a přes Salzburg. Z Dolního Dvořiště do Salzburgu nám cesta trvala 2 hodiny. Ze Salzburgu do Lido di Jesolo pak ještě 6 hodin.
Měli jsme zakoupenou rakouskou dálniční známku- 10denní 8,30 eur. Přesto jsme ještě platili po cestě mýto v St. Michael -10eur.
V Itálii jsme zaplatili mýto- 13,30 eur.
A kolik jsme projeli? Plnou nádrž jsme natankovali v Dolním Dvořišti, a jelikož auto, kterým jsme jeli, má spotřebu 5 litrů na 100 km, tak při dojetí do Lida, jsme měli ještě lehce nad půlkou nádrže :-).
Postřeh: V Rakousku stál litr nafty okolo 1,4 eura. V Itálii okolo 1,8 eur.
Ještě jeden postřeh: při sjezdu z dálnice jsme se řídili navigací, která nás vzala jednou úzkou velmi frekventovanou silnicí. Byla úzká tak, že to snad byl pouze jeden jízdní pruh, po kterém však jezdili v obou směrech autobusy a plno aut. Zvýšení adrenalinu zaručeno :-D.
Další postřeh: Italové skutečně jezdí trochu jinak- například na kruhovém objezdu pro ně neplatí, že kdo jede na kruhovém objezdu, tak má přednost. Oni se zřejmě řídí heslem- rychlejší jede. Po týdenní dovolené, strávené každý den v autě, jsem postřehla návyk těchto móresů i u Pepy :-D.
Jelikož jsme jeli do Itálie v neděli, na dálnici bylo minimum aut, a tak se nám jelo opravdu pohodlně. Naopak při cestě zpátky, kdy jsme jeli v sobotu, jsme uvízli na 4 hodiny v koloně na párkilometrovém úseku.
Dálnice v Itálii jsou poněkud užší a svodidla mají vyšší. Často jsme měli trochu nepříjemný pocit, zvlášť když jsme předjížděli kamión.

Hotel

Tříhvězdičkový hotel Hotel Derby jsme si dopředu zarezervovali na www.booking.com. Za dvě noci se snídaní jsme zaplatili 154,80 eur. Hotel nabízí parkování v areálu hotelu zdarma a k ubytování i lehátka na pláži. Snídaně byla formou bufetu- různé druhy ovoce ( žlutý a červený meloun, ananas z konzervy), čerstvé a ještě teplé croissanty, dva druhy šunky (mezi nimi i mortadella) a jeden druh salámu, tvrdý sýr a pak klasicky- musli, jogurty, marmelády.



V hotelu v našem termínu byli ubytováni většinou Italové, ale také Rusové, a podle červeného citroenu s českou značkou i Češi :-)
Parkování se v tomto letovisku řeší v každém hotelu podobně. Díky tomu, že jsou hotely vystaveny velmi blízko sebe, nejsou parkovací prostory veliké, ale dokáží pojmout všechny ubytované. Bohužel ale máte někdy auto zastaveno dalšími. Proto odevzdáváte klíčky od auta na recepci, aby když bude chtít někdo odjet, oni mohli vyjet s překážejícími auty. Nejlépe to asi popíše následující obrázek :-).


Na to, že to byl tříhvězdičkový hotel, pokoj tomu vzhledově až tak neodpovídal. Nicméně bylo tam čisto a klid. Jen jsem moc nepochopila, proč v hotelu u moře mají na pokojích koberce. Chudák uklízečka :-D. (ano správně, jsem na koberce v hotelech vysazena :-D ). Za to měl pokoj tak dvakrát větší balkon, než hotely mívají. Být tam na víc dní, sedím na něm každý večer :-D.


Pláž

Pokud jste byli někdy v Itálii, tak i v Lido di Jesolo je pláž stejná, jako všude na severu Itálie. Krásný jemný písek, pláž je poseta lehátky a deštníky a moře je rozděleno moly pro lodě. Protože jsem v Itálii nebyla už více jak 10 let, bylo to pro mě příjemné zpestření. Navíc jsem byla nadšena tou spoustou mušlí, které v Chorvatsku nebo ve Španělsku nenajdete. Pokud si přivstanete, můžete najít opravdu krásné kousky :-).

Promenáda

Milovníci promenád a obchůdků si tu také přijdou na své. Nachází se hned za naším hotelem.

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)