New York

sobota 25. července 2015


Musím říct, že jet do New Yorku hned po návštěvě tak úžasného (čistého, zeleného, svěžího, plného milých lidí) města jako je Seattle, byla chyba. Příjezd do New Yorku a cesta žlutým taxíkem byl pro nás šok. :-D Cestou z letiště jsme viděli samé polorozpadlé budovy- mně osobně to připadalo, jako kdyby na okraji města zrovna probíhala válka, nebo tam bylo zemětřesení. Po příjezdu na Manhattan a po výstupu z taxíku jsme New York poprvé ucítili-smrad z odpadků, smrad z klimatizací. Náš první pohled- všude na chodnících pytle s odpadky, smetí...prostě bordel. Říkali jsme si, z tohoto města jsou všichni úplně paf? :-D První dojmy byli tedy trochu rozpačité a ještě první hodiny po ubytování jsme byli lehce zklamaní.
S bratrem jsme si utvořili myšlenku, že pokud by každé okno nemělo vlastní klimatizaci, a tedy nefoukalo ten teplý , často smradlavý vzduch do ulic, bylo by možná v New Yorku méně dusno. :-)

Nicméně New York si získal i nás :-) a vzpomínáme na něj jen v tom dobrém.

Vám ale doporučuji, pokud jste ještě nebyli v Americe, abyste New York navštívili jako první, abyste byli nadšeni od prvních minut příletu :-).
Poznámka k obrázku: postranní ulice na Manhattanu okolo 32. street


Letenka

O letence, za jakou cenu jsme si ji pořídili, a jiných dokladech jsem už psala v povídání o Seattlu. 
Poznámka k obrázku: výhoda našeho hotelu byla jeho poloha- blízko Empire State Building


Hotel

New York byl naší poslední zastávkou v USA. Dopředu jsme měli zarezervovaný hotel přes stránku www.booking.com. Jelikož jsme cestovali tři, hledali jsme hotel, který nabízí pokoj se třemi lůžky, nejlépe oddělenými. Našli jsme takový přímo na Manhattanu- Hotel Wolcott. Na booking.com má relativně dobré hodnocení- 7.7, na obrázcích vypadá pěkně (jako ostatně všechny hotely), nicméně tentokrát to nedopadlo úplně nejlíp :-D. Hotel nás na tři noci stál dohromady pro tři 660 dolarů.
Tento hotel Vám ale nedoporučuji. Už bychom se v něm znovu neubytovali. I když jsme dopředu požádali o nekuřácký pokoj, přidělili nám kuřácký- smrdělo to v něm neskutečně. Bohužel my jsme povahou nekonfliktní, neradi se hádáme, tak jsme se s tím smířili. Mně pokaždé nejvíce záleží, jak vypadá koupelna, bohužel tady byla taky nic moc. Stará a vzhledem taková zašmudlaná, i když byla umytá. Problém byl i záchod. Měl malý odtokový tlak, takže byl často ucpaný a museli jsme záchod splachovat kýblem (to si myslím, že je ale problém celého hotelu, nejen našeho pokoje). Při pouštení vody ve sprše strašně nahlas rachotily trubky. Jejich klimatizace byla taky hlučná, takže se s ní spát nedalo, a bohužel větrat oknem se kvůli hluku, dusnu a smradu taky nedalo :-D.
Bereme si tedy další ponaučení do života a to: snažit se příště najít hotel, který nemá těžké koberce, závěsy a podobně, ve kterých se drží smrad.
Ještě k tomu smradu, to nebyla otázka jen našeho pokoje. Po výstupu z výtahu se prochází chodbou, která nemá žádně okno, žádné odvětrávání. Držel se tam neskutečný puch, který nemůžu ani popsat. Mám takový pocit, že se do té chodby šířil snad i smrad z nějaké jídelny, rybina nebo něco takového. A jak se ta chodba nedá vyvětrat a jsou tam opět koberce, tapety...ten puch tam byl k pozvracení. A to jako vážně. Vážně se mi obracel žaludek a to si myslím, že jsem si za posledních pár let na škole nepříjemným pachům trochu navykla.

Chci ale opět říci, že jsme si všemu navykli a město nás nakonec uchvátilo :-). Jen jsem chtěla napsat pár svých postřehů a rad, čeho se vyvarovat a raději tam jet s menším než nejvyšším očekáváním :-D.
Poznámka k obrázku: vlevo New York Public Library na 5. avenue
A teď už k samotnému New Yorku (popíši jen ale ty nejznámější, Doporučuji si pořídit knižního průvodce od Baedekera, který obsahuje i velkou mapu města. V tomto průvodci je přehledně vyznačeno několik prohlídkových tras Manhattanu, je popsána velká většina budov a jsou v ní i tipy, kde se a za jakou cenu dá najíst ):

Empire State Building

Od našeho hotelu to k ESB trvá 5 minut pěšky. Vstupenky si můžete zakoupit od prodavačů, kteří jsou okolo budovy v hojném počtu. Poznáte je podle toho, že mají všichni stejné tričko s logem ESB. Vstupenky si můžete také dopředu zakoupit na www.esbnyc.com. Otevírací doba je denně od 8:00 do 24:00.


Fifth Avenue

Pátá avenue je centrem města a je to výstavní ulice New Yorku. Začíná u Washington Square a vede až k Harlem River. Přezdívku Boulevard of Golden Creditcards získalo díky obchodům, které jsou na 5. avenue poblíž Central Parku- Tiffany a Cartier.


Rockefeller Center

je komplex 19 mrakodrapů mezi 5. avenue a Avenue of the Americas. V hlavní budově, která je 250 metrů vysoká, se nachází platforma pro návštěvníky Top of the Rock. Vstupenky si můžete dopředu zarezervovat na adrese www.topoftherocknyc.com. Rockefellerovo centrum je známé i svým vánočním stromkem, který zde byl poprvé postaven v roce 1931.




Poznámka k obrázku: pohled na Empire State Building

Poznámka k obrázku: pohled na Central Park

Poznámka k obrázku: vlevo Chrysler Building


Letadlová loď Interpid

Muzeum převážně pro muže :-). Nachází se na nábřeží řeky Hudson a jsou na ní historická letadla. Součástí prohlídky je i prohlídka ponorky.


V New Yorku jsme poznali také horší stránku lidí: například u tohoto muzea nám zpočátku nebylo jasné, kde se kupují vstupenky, a tak jsme se zeptali jedné turistky, kde ten lístek ( držela ho v ruce :-D a stála už frontu) koupila, a ona nám odpověděla: já tu jen stojím a otočila hlavu na druhou stranu :-D, konec diskuze. Podobně na jiném místě jsem se ptali kolemjdoucí, jestli jsme na jednom určitém místě a další super odpověď: já tu jen procházím. :-D ..Jóó ...v New Yorku jsou lidi ochotní :-D.


My s mamkou jsme na letadlovou loď nešly, vyrazily jsme raději na nákupy. Nemohla jsem nenavštívit Abercrombie a Fitch a jeho sesterskou společnost Hollister. Tyto obchody jsou známé také tím, že před vstupem stojí polonazí modelové nebo modelky. Samozřejmě jsem neodešla s prázdnou, musím však obchodu vytknout čtyři vlastnosti: strašná tma ( svítí tam pár bodovek), takže vlastně dokud neodejdete pryč z obchodu, tak pořádně nevíte, jakou přesně barvu má to oblečení :-D, pak jim tam hrozně nahlas hraje hudba a je tam příšerně převoňavkováno těmi jejich parfémy, takže po půl hodině v tomto obchodě je bolest hlavy zaručena :-D, a poslední, co jim vytknu, je malý počet převlékacích kabinek- 5 pro dámy na celý obchod na 5. avenue = dlouuuuhááá fronta :-D.

Flatiron Building

je jedním z prvních a nejoriginálnějších mrakodrapů v New Yorku. Je pojmenovaná kvůli svému trojúhelníkovému tvaru Flatiron ( žehlička).


Chinatown

V Chinatown žije okolo 150 000 osob a je tedy největším čínským městem ležícím mimo Čínu. Nachází se zde plno restaurací.


Brooklyn Bridge

je nejstarším mostem přes East River.


Wall Street

byla pojmenována podle zdi, která tudy kdysi vedla. Nyní zde sídlí newyorská burza a mnoho bankovních institucí.


Ground Zero, 1WTC

Circle Line Sightseeing

Jako poslední jsme si nechali plavbu lodí okolo Sochy Svobody. Jízdenka nás stála 34 dolarů. Bohužel loňský rok byla Socha Svobody veřejnosti nepřístupná, a tak jsme neměli možnost se podívat dovnitř.







Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)