Mantova

sobota 25. července 2015



Mantova je historické město v Lombardii, které obklopují ze tří stran jezera. Nedaleko Mantovy se roku 70 př. n. l. narodil římský básník Vergilius. O Mantově se zmiňuje i W. Shakespeare ve hře Romeo a Julie jako o místu, kam musel Rome utéct do vyhnanství před pomstou Kapuletů.

Jak do Mantovy

Vyjížděli jsme z Torbole sul Garda, kde jsme byli ubytovaní. Cesta nám trvala hodinu a půl a za mýto jsme zaplatili za cestu tam 7 eur. Jelikož se ten den zrovna odehrával trh v Mantově, hledali jsme docela dlouho v nějaké postranní uličce místo k zaparkování. Parkování zhruba od 11 do 17 hodin stálo 4 eura.



Kvůli trhu jsou i fotky zaplněné stánky, a památky tak nejsou pěkně vidět :-).

Palác Palazzo Ducale

je významnou historickou památkou Mantovy. Jednalo se o sídlo rodiny Gonzagů a je to komplex budov, který obsahuje 450 sálů a 15 nádvoří. Nachází se na náměstí Piazza Sordello.


Katedrála sv. Petra a Pavla ( Duomo)

se nachází naproti paláci. Interiér dómu pochází z 16. století a je dílem malíře a architekta Giulia Romana (žák Raffaela).


Piazza delle Erbe

Na tomto náměstí se nachází radnice Palazzo della Ragione s věží a orlojem. Vedle ní stojí rotunda sv. Vavřince (San Lorenzo) postavená v roce 1100 a je inspirována chrámem Božího hrobu v Jeruzalémě.





Kostel Sant´ Andrea

se nachází za řadou měšťanských domů. Jedná se o renesanční kostel postavený v letech 1472-1494 Leonem Battistou Albertim.




Pokud máte v plánu cestu na sever Itálie, doporučuji průvodce od freytag&berndt Itálie sever.

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)