Májová Moskva - 1.část

sobota 1. srpna 2015



Привет,
u dalšího cestovního příspěvku :-).
Moskva je pro mě tak trochu srdeční záležitostí, proto jsem se do ní chtěla podívat již mnoho let. Nakonec se mi mé přání splnilo a vyrazili jsme do ní s mamkou a mým bratrem na prvního máje letošního roku :-). Strávili jsme v ní 4 noci a byl to jeden z nejhezčích výletů, který jsem doposud zažila. :-)
Ale začněme klasicky od začátku... :-)

Cesta tam a ubytování


Jelikož jsme měli domluvené ubytování u macešky mé matky (ač je to ke kupodivu, mamka má s maceškou moc dobrý vztah :-) ), měli jsme proto o starost méně s vybíráním hotelu :-). Bylo ale potřeba z jejich strany zařídit pozvání, za který se platí cca do 500 korun a jeho vyřízení trvá zhruba měsíc. Poté, co jsme měli zvací dopis v ruce, jsme si zařídili cestovní pojištění, vyplnili jsme přes internet na této adrese žádost o vízum a všechny tyto dokumenty jsme odnesli spolu s pasovou fotografií, kopií datové stránky z cestovního pasu a s cestovním pasem do Student Agency, kteří za nás pak o samotné vízum zažádali. Co vše Student Agency vyžaduje k vyřízení viza můžete vyčíst zde .
Jakmile bylo vízum vyřízené, zajistili jsme si letenky. Jelikož jsme cestovali s mamkou, dali jsme přednost cestovnímu komfortu, proto jsme za letenku i trochu připlatili, jen abychom nemuseli cestovat po nocích. Nejvíce nám vyhovovali lety z Vídně, která je pro nás i o něco blíže než Praha. Za letenku jsme zaplatili okolo 6000 korun. Cílovým letištěm bylo Domodědovo letiště, které i více vyhovovalo našim hostitelům.




To asi vše k organizačním věcem před cestou, teď už pojďme k samotné Moskvě... :-)

Rudé náměstí


je asi nejznámějším turistickým bodem Moskvy, kdo na něm nebyl, jakoby Moskvu ani nenavštívil :-) My měli bohužel tu smůlu, že v tu dobu bylo náměstí zavřené kvůli přípravám na 9.května, tudíž jsme se na něj mohli podívat jen z okraje přes zátarasy. Je zajímavé, že celý svět říká tomuto náměstí v souvislosti s rudou barvou kremelských zdí či s rudou barvou charakterizující komunistickou vládu, i přesto, že se původně  Krasnaya Ploshchad' jmenovala (dle staroruštiny) krásné náměstí a ne červené náměstí, jako je nynější doslovný překlad. Od roku 1991 je toto centrum města zanesené na seznam světového dědictví UNESCO. Rudé náměstí přiléhá ke Kremlu a jeho strany lemují symboly jako chrám Vasila Blaženého, mauzoleem V. I. Lenina a obchodní dům GUM zařazený mezi 10 nejluxusnějších obchodních domů světa.

Mauzoleum V. I. Lenina


je, jak už název napovídá, mauzoleum věnované prvnímu komunistickému vůdci SSSR, Vladimíru Iljiči Leninovi, po jehož smrti, 21. ledna 1924, si údajně mnoho lidí z celého SSSR přálo, aby jeho tělo bylo zachováno pro budoucí generace. Jeho tělo se tedy nabalzamovalo a stalo se tak velkou turistickou atrakcí.






Chrám Vasila Blaženého,


jehož architektura symbolizuje spojení Ruska s Evropou i Asií, se nachází na severozápadní straně Rudého náměstí. Byl postaven v letech 1555-1560 na příkaz Ivana Hrozného jako připomínka vítězství nad kazanským chánem a skládá se z osmi víceméně samostatných kostelů bohatě zdobených zlacenými cibulovitými kopulemi. Těchto osm kostelů symbolizují jednotlivé dny rozhodujících bojů o Kazaň a obepínají centrální sloupovitý chrám, který je ukončen šatrem  (tvar polního stanu) a nevelkou zlacenou kopulí.  Kaple Vasilije Blaženého, která dala chrámu své druhé, nyní rozšířenější jméno, byla přistavena v roce 1588.



GUM


je jeden z 10 nejluxusnějších obchodních domů světa s více jak 1000 obchody světových značek. Jeho budova pochází z 19. století.
My si v tomto obchodě došly na zrekonstruovaný "historický záchod" za 75 korun :-D a ochutnali jsme zde ruskou zmrzlinu, dle našich hostitelů nejlepší v celé Moskvě. Měli jsme i tu příležitost vidět jarně ozdobené stromy v tomto nákupním centru.


















Kreml


patří mezi nejstarší a nejkrásnější pamětihodnosti Moskvy a je oficiálním sídlem prezidenta Ruské federace (dříve sídlem carů). Tento impozantní soubor nejrůznějších architektonických staveb, jehož vnější zdi jsou postavené z červených pálených cihel s celkem 20 věžemi, vybudovali italští architektové pozvaní v 15. století carem Ivanem III. Uvnitř se nacházejí nejvýznamnější ruské kostely, například Uspenskij sobor z 15. století, jeden z největších pravoslavných chrámů zasvěcený svátku Zesnutí Panny Marie, ve kterém byli korunováni ruští carové, Chrám Archanděla Michaela s hrobkami carů a Zvonice Ivana Velikého. V několika palácích jsou vystaveny umělecké poklady ruské říše, shromážděné v průběhu celých staletí. Hlavním vchodem do Kremlu je Spasská věž (Vykupitelova věž), která je 81 metrů vysoká.
Za vstupné do Kemlu jsme zaplatili 500 rublů.

Velký kremelský palác



Spasská věž



Uspenskij sobor





Zvonice Ivana Velikého



Car-dělo


je 2. největší dělo na světě vyrobené roku 1586 pro cara Fjodora a nachází se v moskevském Kremlu. Dle legendy není schopno střelby a nebylo z něj nikdy vystřeleno. Výzkumy však prokázaly, že z něj bylo minimálně jedenkrát vystřeleno, dělo však nebylo nikdy použito v boji.


Car Kolokol


je obrovský zvon, který po svém dokončení v roce 1737 praskl po příliš prudkém ochlazení po požáru dřevěné konstrukce, která podpírala zvon. Nyní je jednou z turistických atrakcí Kremlu.


To asi vše k první části výletu do Moskvy, snad se Vám cestovní příspěvek po delší době líbil. Příště se pak podíváme například do ruského metra nebo na Katedrálu Krista Spasitele ;-)

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)