#road_trip_2015 → Makarská

sobota 1. srpna 2015



Ahoj!
Třetím cílem našeho road tripu byla Makarská, kde jsme měli již dopředu naplánovaný "day off", prostě den, kdy nebudeme dělat nic jiného, než odpočívat. :-) Celý den jsme proleželi na pláži, a navečer se pak prošli centrem, kde jsme také povečeřeli (jídlo v centru dražší než na okraji Makarské a kupodivu dražší než v centru Trogiru).
Makarská je poměrně rozlehlé přímořské letovisko, kde se hlavně na okrajích skládá pouze z apartmánů. V jednom z těchto apartmánů na kraji města jsme byli ubytovaní i my. Apartmán jsme si zamluvili dopředu na stránce booking.com. Apartmán Rooms Milenko Opacak (28eur za noc) byl celkově příjemný, čistý, bohužel trochu vzdálenější od moře a bez klimatizace, což nám na začátku června nevadilo, ale v hlavní sezóně to nemusí být nejpříjemnější. Co mě však překvapilo, bylo množství lidí na pláži. Již první týden v červnu byla pláž poměrně zaplněná, a to okolní apartmány byly vyloženě prázdné. Neustále jsem si říkala, jak to tam může vypadat v červenci.




Musím říct, že koupání na Makarské se mi nelíbilo tolik, jako v menších chorvatských vesničkách. Menší vesničky mají takové svoje kouzlo a i voda je tam čistší. Zde byla lehce zkalená a občas se vyskytl i nějaký ten ježek, což na jihu Chorvatska až tolik nebývá. Co se mi však líbilo moc, byl masiv Biokovo, který v podstatě chrání Makarskou :-) .

Kostel sv. Marka


je dominantou Makarské. Jedná se o barokní farní kostel, zasvěcený sv. Markovi, rozkládající se na Kačićově náměstí, na kterém nalezneme i sochu mnicha A. Kačiće-Miošiće, rodáka ze zdejšího kraje, jenž byl jedním z prvních chorvatských básníků v 18. století.


Tip na výlet:


Pokud se ocitnete na Makarské, určitě se stavte v místním františkánském klášteře, jenž obsahuje muzeum mušlí, měkkýšů a dalších živočichů ( Malakološki muzej). Sbírka se pokládá za nejbohatší svého druhu na světě ;-).






1 komentář

  1. Hezky napsané a hlavně moc pěkné fotky! Úplně mi to připomnělo naši dovolenou v Chorvatsku před dvěma lety. Právě tehdy jsme také byli na Makarské. Neskutečně se mi tam líbilo a ráda bych se tam podívala znova. Možná ještě letos, uvidíme. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář! :-)