#road_trip_2015 → Dubrovník

sobota 1. srpna 2015



Ahoj u pokračování road trip seriálu :-) .

I přestože se Dubrovník nachází na samotném jihu Chorvatska, byla pro nás jeho návštěva jasnou volbou. Doposud jsme totiž neměli tu příležitost ho poznat.
Vzhledem k tomu, že jsme cestovali první týden v červnu, neměli jsme problém zaparkovat poblíž historického centra. Cena parkování v centru je samozřejmě vyšší, avšak peněženku nám to nezruinovalo ;-) .
Při naší návštěvě Dubrovníku jsme si dali za cíl jediné dva body- obejít celé hradby a dobře se naobědvat :-D. No...splnili jsme nakonec jen jeden bod. Hradby jsme celé nedokázali obejít z jednoho prostého důvodu. Už v tento první červnový týden, kdy bylo krásně teplo, ale ještě ne spalující vedro, nás to "krásné" intenzivní teplo a masa turistů (ano už v tento týden tam bylo vyloženě narváno) na Dubrovnických hradbách vyloženě uvařilo. Zvládli jsme tedy obejít 3/4 hradeb, poté jsme se museli jít zchladit do uliček, kde jsme poobědvali kupodivu levněji než na Makarské v centru.




Ale teď již k samotnému Dubrovníku.
Jelikož byla naše návštěva Dubrovníku poměrně krátká (pouze několikahodinová), rozhodně jsme za tuto dobu nezvládli prozkoumat vše, co Dubrovník nabízí. Bylo by i marnění času, kdybych se tu snažila popsat veškerou historii tohoto města, je toho totiž tolik, že bych Vás již po prvním odstavci unudila :-) .
Pár věcí bych ale zmínit chtěla.

Dubrovník,


původním jménem Ragusa, je cca 50 tisícové město, které obsahuje cenné památky, proto byl již v roce 1979 zapsán na seznam UNESCO. Je také významným osobním přístavem.
Nejvýznamnější památkou Dubrovníku jsou jeho mohutné hradby, které obepínají celé město. Hradby jsou 1940 metrů dlouhé, místy až 6 metrů silné a pochází z 8. až 17 století. Tyto hradby představují jednu z nejpevnějších a nejpůsobivějších fortifikačních soustav ve Středomoří. Součástí opevnění je dále 15 obranných věží, pevnost sv. Jana, kasematová pevnost Bokar, pevnost Lovrijenac na mořských útesech a pevnost Revelin. Do města lze vstoupit skrz dvě hlavní brány- Pilská a Pločská, dále jsou zde dvě brány k přístavu.

Pevnost Lovrijenac



Vpravo pevnost Bokar



Pilská brána







Pevnost Revelin





Pevnost sv. Jana


Střed historického části Dubrovníku tvoří ulice Placa-Stradun, kde můžeme spatřit renesanční kostel sv. Spasitele ze 16. století, románsko-gotický františkánský klášter ze 14. století a Onofriovu kašnu ze 13. století.

Placa-Stradun


Na druhé straně této ulice nalezneme náměstí Luža, kde spatříme například Rolandův sloup, palác Sponza (obsahující mincovnu, státní pokladnici republiky,..), barokní chrám sv. Blažeje, městskou zvonici (kovové postavy, tzv. zelenci, odbíjejí hodiny) či Knížecí palác.

V pozadí katedrála Panny Marie postavená v 17. - 18. století, vpravo chrám sv. Blažeje.



Rolandův sloup


Roland byl podle legendy jedním z nejznamenitějších císařských rytířů, jenž zahynul zradou v roce 778. Následně mu po staletí byla přičítána zázračná moc. Dále pak byly tyto sloupy s jeho sochou stavěny zejména v obchodních městech jako symbol svobodného města a volného obchodu. Krom tohoto symbolu měl Rolandův sloup v Dubrovníku ale i jiný význam. Délka pravého Rolandova předloktí představovala správnou délkovou míru- dubrovnický loket, tj. 51,2 cm, proto se i prodej tkanin soustřeďoval v blízkosti tohoto sloupu :-) . Mimo jiné byl Rolandův sloup klíčovým centrem vyhlašování zákonů, vykonávání trestů, sloužil i jako pranýř.

Vlevo Rolandův sloup. 



Městská zvonice sousedící s palácem Sponza



Uvařená já i oběd :-) .


Z Dubrovníku jsme se v druhé půli dne přesunuli do Mostaru, ale o tom zase příště ;-) .

2 komentáře

  1. jé ty máš nový blog? hned dávám odběr ( můžeš i oplatit kdyžtak ).
    nádherné fotky! je vidět, že sis dovolenou užila :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář! :-)