#road_trip_2015 → Trogir

sobota 1. srpna 2015



Ahoj u druhého dílu našeho road tripu, ve kterém se budeme věnovat Trogiru ! :-)
V Chorvatsku jsem byla párkrát již v dětství, proto jsem vybírala pro letošní dovolenou ta města, která jsem doposud nenavštívila, a jedním z nich byl právě krásný Trogir, do kterého jsme se přesunuli ze Slovinska. To by jsme ale nebyli my, abychom alespoň jednou za dovolenou neposlouchali přesně doslova "Mařenu" (navigaci) a cesta ve Slovinsku se nám proto trochu neprotáhla :-D .
Ze Slovinska jsme vyjížděli brzy ráno a do Trogiru dorazili okolo 15. hodiny. Cesta Chorvatskem byla v prvním červnovém týdnu docela příjemná. Na dálnici bylo minimum aut, bylo krásné teplo, ale ne úmorné vedro, a celkově to bylo takové na pohodu :-) . Cestování na začátku června tedy vřele doporučuji :-) .

Ubytování


Hotel v Trogiru jsme si zamluvili dopředu na stránce booking.com.
Jelikož jsem tušila, že po horské turistice a spaní ve stanu budeme totálně vyčerpaní, vyhledala jsem nám pohodlný hotel velmi blízko historickému centru Trogiru.
Aparthotel Bellevue Trogir byl jedním z nejhezčích hotelů, ve kterém jsem zatím nocovala - krásně zařízené pokoje, čistá koupelna, výhled na historické jádro Trogiru a moc příjemný personál, který nám po odmítnutí welcome drinku, na který jsme zrovna neměli po příjezdu ani pomyšlení, připravili druhý den před odjezdem dárkový balíček s typickým chorvatským pečivem :-) .


Ale teď už k samotnému městu.

Trogir


je menší starobylé město s cca 10 tis. obyvateli, které je pro svoje historické centrum zapsané od roku 1997 na seznamu UNESCO. Historické jádro se rozkládá na malém ostrůvku mezi ostrovem Čiovo a pevninou a projdete ho poměrně za krátkou dobu- hodinka, dvě postačí :-) . Nehodlám se dále rozsáhle rozepisovat o historii jednotlivých památek, zastávám totiž názor, že do přímořských měst se nejezdí tolik za historií, jako spíš za tou pohodovou atmosférou :-) .
Když obhlédnete všechny pamětihodnosti, čeká tu na Vás plno skvělých restaurací a kaváren, kde můžete poklidně posedět a nad dobrým jídlem a vínem relaxovat, jako jsme to učinili my. Myslím si ale, že v hlavní sezóně to poklidná atmosféra pro velké množství turistů zrovna moc nebude :-D .

Klášter sv. Dominika




Katedrála sv. Vavřince
je hlavní památkou Trogiru. Jedná se o románskou trojlodní baziliku ze 13. století dokončenou goticky, která obsahuje například Radovanův portál na němž jsou vytesáni Adam a Eva se lvy, či kapli sv. Jana Trogirského.


Staré jádro je obklopeno zbytkem opevnění z 13.-16. století, mezi které patří například pevnost Kamerlengo z 15. století, obranná věž sv. Marka, Mořská a Pevninská brána.

Mořská (jižní) brána



Pevnost Kamerlengo





Pevninská (severní) brána se sochou trogirského patrona Ivana Ursiniho, biskupa, který se proslavil několika zázraky.



Kostel sv. Sebastiana



Kostel sv. Jana Křtitele románského stylu ze 13. století.



Justiční palác











A moje špagety s mořskými plody :-) 




Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)