Májová Moskva - 2.část

sobota 1. srpna 2015



Ahoj u pokračování cestovatelského příspěvku o Moskvě. :-) A aby jsme rovnou navázali na předchozí příspěvek, začneme u Alexandrovského parku, který se nachází v těsné blízkosti Kremlu :-)

Alexandrovský park


založený v roce 1820 je prvním veřejným parkem v Moskvě. Skládá se ze tří částí- horní část se táhne od hrobu neznámého vojína k Trojickému mostu, střední část od Trojického mostu k Borovické bráně a třetí část přiléhá ke Kremelskému nábřeží. Park je známý především pro střídání stráží, známé fontány s koněm či mnoho květinových scenerií. Můžeme si zde i prohlédnout sochy na motivy ruských pohádek.








  • Hrob neznámého vojáka- je památník věnovaný padlým vojákům druhé světové války a nachází se v Alexandrovském parku od roku 1967. Ve středu památníku stojí nápis: „Имя твоё неизвестно, подвиг твой бессмертен“, což v překladu znamená "Tvé jméno je neznámé, ale tvůj čin nesmrtelný". Napravo se pak nacházejí kameny s názvy měst hrdinů, kteří se během druhé světové války zapsali do dějin obrany Ruska a napomohli k vítězství. Hoří tu Věčný oheň slávy a od roku od 12. prosince 1997 drží čestná stráž.

Fontána na Manéžním náměstí vedle Alexandrovského parku





Historické muzeum


se nachází na východní straně Rudého náměstí a přehledně zobrazuje ve 39 sálech historii a kulturu národa od pradávna do začátku 20. století. Na výzdobách sálů se podíleli nejvýznamnější ruští umělci jako A. P. Popov, V. M. Vasnecov, I. E. Repin nebo V. A. Serov.




Chrám Krista Spasitele


je největším pravoslavným chrámem na světě, který ale v podstatě obsahuje dva chrámy v jednom -na každém patře jeden. Tento současný chrám je ale pouze replikou chrámu, který zde stál kdysi. Původní chrám zde byl postaven v letech 1839–1883 dle projektu architekta Konstantina A. Thona jako připomínka vítězství nad Napoleonem. V roce 1931 ho nechal Stalin vyhodit do povětří, protože mu byl tento symbol ortodoxní víry trnem v oku. Poté zde měl být vybudován Palác Sovětů, gigantická administrativní budova stalinské epochy, jejíž výška měla dosahovat neuvěřitelných 495 m a měla se tak stát i nejvyšší budovou na světě. Budova se však nepodařila dle odlišných teorií dokončit, místo ní zde pak postavili velký plavecký bazén. Nakonec byl chrám znovu postaven v letech 1994–97 na popud sdružení na obnovu chrámu.




Památník Petra Velikého


je vidět z mostu před Chrámem Krista Spasitele.




Vysotky


O Moskvě se traduje, že se rozprostírá kolem 7 vrcholků, stejně jako Řím. Na těchto vrcholcích nechal Stalin v 50. letech postavit tehdy 7 nejvyšších budov symbolizujících 7 ctností ( vzdělání, harmonie, přátelství,..) a chtěl tak dosáhnout své nesmrtelnosti. Uprostřed tohoto kruhu chtěl nechat postavit svoji sochu, toho se však již nedožil. Tyto vysotky slouží různým účelům- např. Ministerstvo zahraničních věcí či Moskevská státní univerzita (Lomonosova univerzita), která je z těchto budov nejvyšší.

Lomonosova univerzita v noci a ve dne





Obytný dům







Bílý dům

v němž dříve sídlil ruský parlament a nyní vláda Ruské federace se nachází na břehu řeky Moskvy.


Výletní plavba po řece Moskva

Během naší návštěvy Moskvy jsme využili několika hodinou plavbu výletní lodí po řece Moskva a měli tak jedinečnou příležitost vidět během krátké chvíle plno pamětihodností. Cena plavby se pohybovala okolo 500 rublů a nemohu jinak, než se s Vámi podělit o pár fotek z tohoto pro mě krásného zážitku :-).














Treťjakovská galerie


Nemohli jsme nenavštívit i nejvýznamnější galerii ruského umění na světě, Treťjakovskou státní galerii.
Fontána ve tvaru obrazů před galerií.









Dětskij mir

Pokud byste rádi pěknou vyhlídku z vrchu na město, nezapomeňte se zastavit v obchodním domě Dětský svět.


Moskevské metro

patří k jednomu z nejrozsáhlejších na světě. Jednotlivé stanice jsou vyloženě architektonické skvosty, člověk si zde přijde jak v muzeu. No posuďte sami... :-).














I zde si zamilovaní oblíbili věšet zámky na most, Moskva má však jednu vychytávku- když je most zámky zaplněný, zámky sundavá a věší je podél řeky na tyto železné stromy. :-)





Tak co? Zaujala Vás Moskva? :-) ...na rozloučenou ještě pár fotek jako bonus a těším se na Vás zase příště ;-)


Povinná výbava do Chrámu Krista Spasitele :-)






Bratr a jeho noví kámoši :-D





..a jeho nová stračena :)




...a já mám skvělou výzbroj na Silvestra!! :-D



Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)