Barcelona

sobota 25. července 2015



Do Barcelony jsem se poprvé podívala na střední škole v rámci školního výletu. Natolik mě uchvátila, že jsem se sem podívala ještě třikrát. I přesto, že jsem tu byla již tolikrát, nemám ji tolik procestovanou, jako třeba Paříž. Je to proto, že jsem do ní vždy jela pouze na den, a tak jsem neustále chodila k těm samým památkám. Dvakrát jsem se do ní nechala odvézt autobusem od cestovní kanceláře, se kterou jsem trávila u moře dovolenou, a dvakrát jsem v ní byla na vlastní pěst. Pokud byste chtěli poznat Barcelonu více a všechny její památky, jeďte tam určitě na více dnů. Jelikož ne všechny fotky, co jsem pořídila, jsou koukatelné, upozorním v tomto článku jen na ty největší atrakce Barcelony.

Jak do Barcelony z přímořského letoviska?

Pokud jste na dovolené v přímořském letovisku jako je třeba Santa Susanna, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Callela či jiné, kde se nachází železniční zastávka, nebojte se toho využít, a jeďte do Barcelony vlakem. Jízdenka nás stála v roce 2010 ze Santa Susanny 7.30 eur. Cesta vlakem je velmi příjemná, jede se klimatizovaným vlakem a celou cestu až do Barcelony se jede podél moře, což byl pro mě neskutečný zážitek.  Po Barceloně se pak můžete pohybovat například metrem. Obě dvě jízdenky současně s prodejnou jízdenek v Santa Susanně můžete vidět na fotografiích. V Barceloně jsme pokaždé vystoupili ve stanici Catalunya.


La Rambla

Ulice La Rambla spojuje centrum Barcelony s mořem. Je to hlavní turistická tepna historického centra. Vede od hlavního barcelonského náměstí Placa Catalunya až k přístavu, kde stojí Kolumbův sloup. Při procházení touto ulicí narazíte na spoustu pouličních umělců, karikaturistů i muzikantů. O zábavu se Vám také postarají živé sochy, kterých je tu opravdu mnoho. Na této ulici také naleznete spoustu kaváren a restaurací. Na začátku ulice (ze strany Placa Catalunya) zde najdete velké množství obchodů s oblečením. Cena je tu často nižší než u nás v ČR.


Monument a Colom

V blízkosti přístavu se nachází Kolumbův sloup, který připomíná návrat Kryštofa Kolumba po objevení Ameriky. Byl postaven v roce 1888 a měří 80 metrů. Kryštof Kolumbus symbolicky ukazuje na moře.


Přístav

Leží ve čtvrti Port Vell a je určen pro různé typy a velikosti lodí. Je to významný dopravní uzel pro další velká města. V přístavu se můžete projít po mostě, který spojuje Port Vell a Maremagnum (obchodní centrum, kde naleznete další obchody a restaurace), nebo zde můžete navštívit akvárium.


Mořské akvárium

Bylo otevřeno v roce 1995 a je to největší mořské akvárium v Evropě. Nachází se zde skleněný tunel, pod kterým procházíte a nad hlavou Vám plavou například žraloci nebo rejnoci.


Sagrada Familia

Chrám Sagrada Familia patří k nejznámějším dílům Gaudího, který ozdobil město i dalšími stavbami. Sagrada Familia není dodnes stále dokončena, její dostavba se plánuje na rok 2026, kdy bude 100. výročí smrti Antonia Gaudího. Katedrála je hojně zdobena křesťanskými motivy, protože Gaudího záměr byl ze Sagrady vybudovat "poslední velkou svatyni křesťanství". Další jeho stavby v Barceloně jsou například dům Milá, dům Battló a Palau Guell.



Park Güell

Na svahu hory nad Barcelonou se nachází rozlehlý park se spoustou zajímavostí jako například kamenné lavičky zdobené keramickými střepy. Najdete zde také tzv. "Síň sta sloupů", jenž připomínají stalagnáty v jeskyni.


Je odsud krásný výhled na Barcelonu.


A další pěkný výhled na celou Barcelonu je směrem k Olympijskému stadionu, z kterého se stala pro turisty zajímavá atrakce.


Kde jíst?

Restaurací a občerstvení je v Barceloně opravdu hodně. Nabízejí typická španělská jídla (pokud si teď nemůžete vybavit jediné španělské jídlo, tak velmi známá je například Paella :-))  i globální fastfoodové jídlo. My jsme zvolili Hard Rock Cafe. A zvolili jsme dobře. :-) Hard Rock Cafe v Barceloně totiž přijímá ISIC karty a poskytne Vám slevu na jídlo. Respektive nabízí celé menu- za 12,5 eura dostanete klasický hamburger, místní alkoholický nápoj (pivo) a zmrzlinu. No není to pro studenta za takovou horu jídla v centru Barcelony krásná cena? :-)



1 komentář

  1. Bezva blog, já miluju cestování, nejradši bych jenom cestovala :) V Barceloně a ve Španělsku jsem ještě vůbec nebyla, ale je to na seznamu :D fandím tvému blogu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář! :-)