#ROAD_TRIP_2015 → Mostar

úterý 11. srpna 2015



Do městečka na řece Neretvě slavným především svým starým mostem jsme dorazili ještě ten den, co jsme navštívili Dubrovník. Cesta nám trvala autem zhruba dvě hodinky. Na hranici směrem do Bosny  a Hercegoviny jsme neměli prakticky žádný problém, celníci požadují pouze pasy a zelenou kartu. Na zpáteční cestě měli však pár všetečných otázek typu: odkud jedeme, kde jsme všude byli a podobně. Dotazů naštěstí bylo pouze pár a tato nepříjemná situace rychle vyprchala :-) .

Průjezdem Bosnou a Hercegovinou jsme měli trochu smíšené pocity- na jedné straně bylo vzrušení z poznávání pro nás zcela nové země, na straně druhé jsme měli trochu zvláštní pocit až strach, když jsme bloudili v menších vesničkách. Příjezd do Mostaru a vstřícnost zdejších lidí však jakékoliv pochyby hned smazal :-) .




Kde jsme byli ubytovaní?


Ubytování jsme si našli dopředu prostřednictvím www.booking.com ve tříhvězdičkovém Pansion Anja jen pár minut chůze od starého mostu. Zpočátku nastala menší nepříjemnost - recepce byla zamčená a na zvonku telefonní číslo, na které máme zavolat. Na toto číslo jsme tedy zavolali, avšak bez odezvy, následně napsali smsku, taktéž bez odezvy. Panika nás naštěstí nezachvátila, posadili jsme se na lavičku před penzionem a za půl hodinky se objevila slečna, která nám poskytla pokoj. Trochu nás zaskočila dotazem, zda jsme manželé, při odpovědi ne jsme dostali dvoulůžkový pokoj s oddělenými postelemi :-D. Za tuto počáteční nepříjemnost se nám ještě ten večer omlouval syn majitele penzionu a sám majitel ještě druhý den ráno. Majitel byl velmi milý a bylo na něm vidět, že ho to opravdu mrzí. V tu ránu jsme mu všechno odpustili. Navíc to čekání za to stálo- pokoje čisté, pohodlné, nedávno renovované, snídaně venku na čerstvém vzduchu, to vše dotvářelo pohodovou atmosféru :-), takovýto typ ubytování za pár šlupek ve státě typu "svrab a neštovice" (jak ráda říkám :-D) se těžko hledá.  Nemohla jsem si nevšimnout, že majiteli velmi záleží na hodnocení na booking.com a jelikož v takových situacích mívám srdce na dlani, ocenila jsem ho tou nejvyšší známkou.



Stari Most


Když se řekne Mostar, snad většině se vybaví legendární Stari Most, výjimečná stavba, která dala městu jméno. Tato stavba byla navržena tureckým architektem Mimarem Hajrudinem a byla postavena roku 1566. Bohužel občanská válka napáchala v Mostaru velké škody a neunikl tomu ani Stari Most, který byl v roce 1993 zničen. Za pomoci několika států, které financovaly plán na znovuvybudování mostu, se ale most dočkal roku 2004 své obnovy.










Mostar je nádherné město na pomezí "středomoří a orientu" (město bylo rozděleno na chorvatskou a muslimskou část). Atmosféra tohoto města Vás pohltí, jen co vstanete na lesklou kamennou dlažbu, kterou se dostanete do křivolakých uliček přeplněných malými obchůdky s obrovským množstvím suvenýrů, či do restaurací, jenž Vás nalákají svými všemožnými vůněmi. Pokud Mostar navštívíte ve správnou dobu, máte i šanci zaslechnout hlas muezzinů z přilehlých minaretů.


Nelze nezmínit i velmi známou turistickou atrakci, kterou zprostředkovávají místní playboyové- skákání z mostu do jediného hlubokého místa řeky, což i vybírají poplatek.

2 komentáře

  1. Vyberať poplatok za skákanie do rieky, to je zaujímavé :D Ale nádherné fotky :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář! :-)