Dýňoví šneci

pondělí 10. října 2022

 


Kynuté těsto 

12 šneků

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 130 g cukru krystal
  • 125 g změklého másla
  • kůra z bio citronu
  • vanilka
  • špetka soli
  • špetka čerstvě namletého muškátového oříšku
  • 3 žloutky (bílky použijeme na potření šneků)
  • 200 g dýně
  • skořicový cukr a cukr krystal na prosypání, případně rumový cukr

Dýni zbavíme semen a šlupky, nakrájíme na kostky a upečeme v troubě doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a dýni propasírujeme.
Zahřejeme mléko, aby bylo teplé (nesmí být horké ani se vařit, abychom neusmrtili kvasinky), rozdrobíme do něj droždí a přisypeme lžíci cukru z odváženého množství. Necháme vzejít kvásek (15 minut).
Do mísy od robotu vložíme máslo, žloutky, cukr, vanilku. Hnětacím hákem propracujeme. Přisypeme 400-450 g mouky (zbytek si necháme na posypávání a propracovávání) a vlijeme vzešlý kvásek. V robotu necháme dostatečně dlouho hnětat (klidně i 10-15 minut, aby se uvolnil lepek - těsto tedy bude lepit). Těstu v mne zahladíme povrch a posypeme moukou, aby neoschlo. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě (na teplejším místě) kynout 3 hodiny. Během kynutí těsto průběžně ručně propracováváme, poté vždy posypeme a zakryjeme opět utěrkou.
Vykynuté těsto si rozdělíme nožem na dvě poloviny. Z každé poloviny na pomoučeném válu vyválíme těsto. Vyválené těsto potřeme dýňovým pyré a posypeme skořicovým cukrem a cukrem krystal. Těsto si nakrájíme na pláty, které pak srolujeme do šneků a vložíme do pekáče na pečící papír. Šneky potřeme bílkem.
Zahřejeme troubu na 170 stupňů na horní i spodní ohřev. Než se trouba zahřeje, šneci v plechu ještě dokynou.
Pečeme zhruba 45 minut, pokud někteří šneci více chytají barvu, můžeme je ochránit před spálením zakrytím alobalem.
Horké šneky přelijeme cukrovou polevou.

Cukrová poleva

  • 250 g moučkového cukru (nebo cukru krupice pro křupavý element :-) )
  • špetka soli
  • 30 ml mléka
  • 1 - 2 polévkové lžíce másla
  • 25 ml javorového sirupu
Suroviny prošleháme, poleva by měl být hustá tak, aby se jí daly šneky polévat - případně ředíme mlékem.
Polevu nalijeme na horké šneky.




Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)