Linecký koláč s borůvkami

pondělí 21. listopadu 2022


 

Těsto:

  • 140 g změklého másla
  • 1 větší vejce
  • kůra z bio citronu
  • 70 g moučkového cukru
  • 210 g hladké mouky

Změklé máslo vyšleháme do hladkého krému, postupně přidáme vejce a citronovou kůru (případně i semínka z vanilkového lusku). Do této hmoty zašleháme nejprve cukr, poté již jen krátce mouku do drobenky. Rukou vypracujeme těsto, které necháme v lednici odležet minimálně 2 hodiny, optimálně přes noc.
Ze 2/3 těsta vyválíme tenký (cca 3 mm tlustý) plát, který přeneseme do formy. Zbylou třetinu těsta vyválíme a ozdobíme jím pak vrch koláče.

Náplň:

  • marmeláda (ideálně borůvková)
  • 300 g borůvek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce bramborového škrobu + 1-2 lžíce vody

V hrnci svaříme borůvky (můžeme přidat 1-2 lžíce vody), přidáme citronovou šťávu. Jakmile ovoce probublává, vlijeme za stálého míchání ve vodě rozmíchány škrob. Necháme 5 minut provařit do zhoustnutí. 
Těsto ve formě pomažeme marmeládou , poté vlijeme borůvkový rozvar. Vršek ozdobíme zbylým těstem.
Pečeme 35 minut na 180 stupňů.



Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)