Ženeva + 88th Geneva Motor Show

pondělí 26. března 2018




Můj manžel je "petrolhead", ať už to znamená cokoliv. A tak bylo nasnadě, věnovat mu k Ježíšku výlet za plechovými čtyrkolými miláčky :-).

Cesta


Tentokrát jsme dopravu pojali jinak. Jednak z toho důvodu, že jsme si nebyli dopředu jisti klimatickými podmínkami ve Švýcarsku v prvním březnovém týdnu a nechtěli jsme riskovat po cestě sněhovou kalamitu, a jednak z toho důvodu, že do Ženevy v tomto období míří plno jiných nadšenců.
Proto jsme cestovali vlakem, "spacím" vagónem! A byla to ta nejlepší varianta! Večer po 20. hodině v domovském městě nasednout, prolistovat časopis, zavolat domů, udělat večerní hygienu, jít spát a probudit se až před Curychem, akceptovat snídani, vypít kávu při pohledu na  míjející hory, no jednoduše zážitek! V Curychu jsme pak přestoupili na jejich Intercity a za 3 hoďky ahoj Ženevo :-) .




Pro zvídavé: cena bez spacího vagónu stojí zhruba stejně jako letenka, se spacím vagonem výrazně více. Přirážka za spací vagón je 2 tis. na jednu cestu. Spací vagón se skládá ze třech lůžek (ve stylu paland, takže děleno až 3 lidmi to už tak hrozná částka není) a obsahuje malé umyvadélko pro hygienu. Samozřejmou výbavou byl ručník a jednorázové pantofle na pohyb ve vagónu. I přes tu vyšší cenu nám to za tu pohodlnost v cestování stálo. Přeci jen žijeme od letišť 2-3 hodiny jízdy autem.

Ubytování


Co jsme neušetřili na jízdném, snažili jsme se alespoň na ubytování. I když... Ženeva a levné ubytování? Slyšíte to taky?
Zvolili jsme tedy 3* Tor Hotel 5 minut chůze od vlakového nádraží. Cena odpovídala v komparaci s jinými destinacemi 4* hotelu, kvalita hotelu tak 2-3*. To, že to byla malá cimra, by mi nevadilo, ale to, že Vám předají pokoj, který je ještě "použitý" od předchozích návštěvníků, to teda jo. Ba. Celkově ten pokoj měl takový francouzský a dejme tomu ošuntělý nádech, bylo to zčásti romantický, zčásti si člověk říkal, že už to tou starobou dýchá až moc. Jednoduše řešeno, pokoj cajk, koupelna budila ušmudlaným dojmem. Dalším, pro mě mínusovým bodem, byla snídaně do pokoje. Já jsem ten typ člověka, co rád snídá bufetovým stylem. Začnu něčím slaným, pak tu chuť musím dorovnat sladkým, a pak ještě zase něco slaného :-D. O tom, jakou snídani jsme dostali, pohovoří následující obrázek.







Do Ženevy jsme dorazili někdy po 11. hodině dopoledne, a jelikož už jsme měli vcelku hlad, hned naproti vlakovému nádraží jsme zapluli do nově otevřené burgrárny Holy Cow! Gourmet Burger, kde jsme se "zprasili" tak, že až do večera jsme neměli hlad :-D.




První den v Ženevě


jsme po ubytování prakticky ihned zamířili k fontáně Jet d'Eau, jednomu z nejznámějších symbolů Ženevy. Tento obří vodotrysk chrlí vodu až do výše 140 m a řadí se tak mezi nejvyšší fontány na světě.



















A na závěr večera jsme si ještě neodpustili procházku po pobřeží.












Druhý den v Ženevě


Po snídani a nutné dávce kofeinu ve Starbucksu jsme nabrali přímý směr k autosalonu, jenž otevíral v 10:00. Přijeli jsme tam akorát na otevíračku a už v tento moment tam byla slušná skupinka lidí! Pro naše štěstí ještě ne tak veliká, aby nás neotrávila čekací fronta na Aston Martin, jehož prohlídkou jsme započali. Během asi tak půl hodiny ale počet návštěvníků vzrostl mým subjektivním odhadem asi tak 100x :-D. 
Následující popisky aut nejsou z mé hlavy (zvládám hodnotit asi takto: líbí/nelíbí nebo červený/modrý/bílý ..)

Aston Martin DB11










Aston Martin Vantage







Škoda Vision X






Koenigsegg CCX



Motor s karbonovou hlavou


Koenigsegg Regera



Bugatti Chiron







Lexus LC 500h






Fiat 500



Maserati Ghibli



Dodge Challenger Hellcat




Mercedes Brabus 300 SL Roadster





Jako správní "mazďázi" jsme nejdelší čas strávili v Mazda koutku a i v jejich občerstvovací zóně :-).






Ford Mustang






Asi po 2-3 hodinách jsme se začali cítit unaveni, proto jsme zaskočili do jídelní zóny na čerstvém vzduchu s výhledem na hory, kde jsme si dali skvělý obložený bagel, k tomu pivo a jako dezert churros, mňam! Vlila se nám nová energie do žil, doplnila to ještě kofeinová podpora od motoristického klubu a celý autosalon jsme tak ještě jednou a jednou prolítli :-).







Závěrem dne jsme ještě navštívili nedaleký Palác národů a sídlo mezinárodního Červeného kříže. Před Palácem národu se nachází Broken chair, symbol handicapovaných.














Bazilika Notre Dame





K večeru jsme nevynechali procházku po pobřeží.














Třetí den v Ženevě


Poslední den jsme navštívili muzeum Swatch hodinek a krátce jsme prolétli historické centrum Ženevy.




























Katedrála sv.Petra

















Závěrečná sladká tečka z Mövenpicku.







I když víme, že jsou švýcarské vlaky přesné jako jejich hodinky, nechtěli jsme nechat nic náhodě, a proto jsme ze Ženevy odjeli zhruba o 2-3 hodiny dříve, než bylo úplně potřeba. Jak skvělý krok to byl, jsme zjistili až v Curcyhu, který jsme v krátkosti prolétli a zbytek času jsme strávili na food festivalu konaným přímo na vlakovém nádraží.







Brazilská specialita- smažený sýr




Indické tacos




Tibetské beef momo




Himalájský burger (chutnal jako guláš s houskovým knedlíkem :-D )




Toť převážně v obrazech k Ženevě vše :-).


2 komentáře

  1. Povídání a k tomu obrázky, prostě super. :) Je vidět, že jste si to užili :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář! :-)