2/ Izrael 3.-10.4.2016

sobota 15. dubna 2017




Po náročném prvním dni nám na druhý den zvolil Karel spíše odpočinkovější program, který zahrnoval koupání v mrtvém moři :-).

Snídaně bufetovým stylem jsme měli skoro každý den nachystané okolo 7.hodiny a za poznáváním jsme vyráželi něco před 8. hodinou. Již tento druhý den si pro nás řidič nachystal místní "kardamonem ovoněnou kávu" v termoskách, za kterou si účtoval pár směšných šekelů. Tady v Čechách bych po této kávě spíše nešáhla, ale tam mi krásně dokreslovala místní orientální atmosféru. Ranní káva v autobuse se setkala s úspěchem natolik, že když druhý den nebyla a my se jí dožadovali, řidič následující den vše napravil dvojnásobným množstvím kávy (resp. kávu vařila jeho manželka), která pak byla připravována denně. Pro řidičovu rodinu to byl navíc i další druh přivýdělku k jejich vcelku bídnému platu.
Během ochutnávání lahodné kávy jsme se ani nenadáli a dorazili jsme do údolí Wadi Qelt, jehož prohlídkou jsme započali den :-).




Údolí Wadi Qelt

je úchvatný hluboký rozeklaný kaňon, který se táhne od západu na východ Judskou pouští - začíná nedaleko Jeruzaléma a končí u Jericha poblíž Mrtvého moře. Jedná se o místo s extrémními klimatickými podmínkami se specifickými druhy fauny a flóry. Toto místo je považované za slavné biblické údolí smrti popsané v Žalmu 23, tedy poslední Ježíšova cesta z Jericha do Jeruzaléma.










Nabi Musa

Muslimové a především Palestinci věří, že tato pouštní poustevna je místem hrobu Mojžíše s hrobkou Aiši, nejoblíbenější manželky proroka Mohameda. Nabi Musa v arabštině znamená Prorok Mojžíš. To židé ani křesťané netuší, kde byl Mojžíš pohřben, podle Starého zákona zemřel na hoře Nebo, která se nachází na jordánské straně Mrtvého moře.




Zahalená kolena a ramena jsou nutností, mně velmi dobře posloužila tato rychle navlíkací maxi sukně :-D .






Hora Pokušení

se tyčí v nadmořské výšce 350 m nad zelenými plantážemi Jericha a nad celým údolím Jordánu. Někde v těchto místech strávil Ježíš čtyřicet dní půstem a meditací, zatímco ho pokoušel ďábel. Ve srázu hory nad domnělou jeskyní Ježíšova pobytu je zasazený řecko-ortodoxní klášter, ve kterém se nachází 30-40 jeskyní, ve kterých se poustevníci a mniši snažili napodobit Ježíše.










Jericho

je nejstarší (poprvé se tu lidé usadili už někdy mezi lety 10 000-9 000 př.n.l.) a nejníže položené město na Zemi- leží 258 m pod úrovní mořské hladiny. Jericho leží nad údolím Jordánu pod vrchy hor Judské pouště kolem stálého pramenu Ain es-Sulta. Je obklopené zahradami datlových palem, pomerančovníků a banánovníků a leží 10 km severně od Mrtvého moře.






Růže z Jericha, v podstatě povinný suvenýr :-).




Tell es-Sultan

je starobylé Jericho, tedy zbytky toho nejstaršího ve městě i na světě. Hradby naznačují, že Jericho je také nejstarší opevněné město světa.













Po prohlídce těchto míst následoval hromadný oběd v restauraci s bufetovým stylem, což znamenalo, že jsme zaplatili nějakou nevelkou částku za jídlo s nealkoholickým nápojem či místním alkoholickým a poté jsme si dle naší libosti navrstvili jídlo na talíř :-). Ač se na první pohled zdá, že jídlo vypadá stejně jako u nás, nebylo tomu až tak, některé saláty či masa byly okořeněny jejich "orientálním" kořením, a tak jsme Izrael poznávali i pomocí chuťových buněk :-).




Mrtvé moře

Po obědě následoval už jen relaxační program- koupání v Mrtvém moři, nejnižším místě na Zemi. Jeho hladina se nachází v nadmořské výšce -437 m.
Část západního břehu patří Izraeli a část se nachází na palestinském Západním břehu, které je ale zcela pod izraelskou kontrolou. Východní pobřeží patří celé Jordánsku. 
Pobřeží je víceméně pusté, jen tu a tam se nachází několik oáz, kibuců či turistických komplexů. V jižní části se pak masivně těží sůl, potaš a minerály. Mrtvé moře se nachází na okraji Judské pouště, a tak jsou zde v létě teploty přesahující 40 °C, v zimě jsou nad 20 °C.
Mrtvé moře je ve skutečnosti jezero, které umírá, vypařuje se a zmenšuje se díky obrovskému nárůstu populace na Blízkém východě, jež spotřebovává ohromné množství přítokové vody.  A tak hladina Mrtvého moře dnes klesá závratným tempem o 1 m ročně a tímto tempem by mohlo kolem roku 2050 zcela vyschnout. Existuje však plán na záchranu, který uzavřeli v roce 2013 Izrael, Jordánsko a palestinská samospráva- vybudování 180 km dlouhého potrubí, které do oblasti přivede vodu z Rudého moře. Aktuálně hlavním přítokem je řeka Jordán, odtok není žádný.






Severní bazén západního břehu Mrtvého moře







Často se uvádí, že Mrtvé moře je nejslanější vodní masou na světě, není tomu však pravda. Ano, se salinitou 34,2% patří k nejslanějším, ale slanější jsou dvě jezera v Antarktidě, jezero Assal v Džibuti a laguna Garabogazköl v Kaspickém moři. I tak je ale mrtvé moře 10x slanější, než jsou vody moří a oceánů a tato slanost prakticky neumožňuje život. Vyskytují se zde pouze některé druhy řas a bakterií, a tak přesnějším názvem je jeho hebrejský název Jam HaMelach (Moře soli).

POZOR!

Pokud byste se chtěli vydat k Mrtvému moři na vlastní pěst, kvůli nestabilnímu podloží obnažujících se břehů není dovolené koupání na jiné než povolené pláži před hotelovými komplexy. Při stanutí na pláž v jiných místech Vám hrozí propadnutí se do hlubokých děr. Z tohoto důvodu se i muselo několik letovisek zavřít. Abyste se případnému neštěstí vyvarovali, jsou na plážích umístěné varovné tabule.












Koupání

Velká hustota vody prakticky nedovoluje plavání, proto se na hladině vznášíte ať chcete, nebo ne :-). Při ponoření se do vody díky velké slanosti ucítíte sebemenší ranku, o které jste dosud ani nevěděli. Rozhodně nezkoušejte ponořit hlavu do vody, i tak stačí ke krutému potrápení pár kapek vniknuvších do očí.
Díky neobyčejně vysoké koncentraci minerálů (21 minerálů a stopových prvků) má voda blahodárné a léčivé účinky díky stimulaci metabolické funkce v buňkách, což podporuje jejich regeneraci. Koupání v Mrtvém moři se proto doporučuje při léčbě kožních nemocí- lupenka, ekzém, akné a  revmatických a respiračních onemocnění.
Pokud byste rádi využili pro svoji regeneraci i bahno, zvolte pro koupání pláže severního bazénu jako např. Ein Gedi Beach, kde je i vstup zdarma, či Neve Midbar Beach, Mineral Beach nebo Biankini Beach, kde se vstupné pohybuje od 45-60 NIS.
Oproti severnímu bazénu je jižní bazén vzhledem k menší hloubce výrazně slanější, proto i vznášivý efekt je výraznější, a dokonce se na dně vyskytují velké krystaly soli. Fotky z této oblasti ale budou předmětem jiného příspěvku :-).












Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)