Naturfreundesteig ferrata

pondělí 30. listopadu 2015






Konec naší cestovatelské sezóny roku 2015 jsme chtěli zakončit v duchu jeho začátku. Proto jsme se ještě na začátku října vydali do hor. Již několik měsíců dopředu jsme hledali nějakou jednoduchou ferratu, na které bych se především já zaučila s úvazky. Naším hlavním kritériem byla blízká vzdálenost, abychom tak měli pouze jednodenní výlet a nemuseli shánět ubytování. Ferrata na Traunstein to nakonec vyhrála.

Cesta k Traunsee nám autem trvala necelé 3 hodinky. Auto jsme zaparkovali na parkovišti podél jezera necelý 1 km od začátku této ferraty.








Na horu Traunsten (1691 m), nebo-li Strážce Solné komory, vede několik zajištěných cest. My zvolili ferratu s názvem Naturfreundesteig, která se považuje za jednu z nejkrásnějších ferrat v Rakousku. Obtížnost ferraty je lehká- A/B, zkušenější lezci tuto stezku v klidu zvládali bez úvazku, já osobně ale byla v některých úsecích velmi ráda, že jsem na sobě ten úvazek měla- místy se lezlo pouze po kovové konstrukci vysoko na skále a při našem mlhavém počasí klidně hrozilo podklouznutí nohy.

Výstup na Traunstein trvá zhruba 3 hodinky, cesta poměrně rychle utíká a lezec zdolává poměrně velké převýšení (cca 1100 m). Převážnou většinu výstupu jsou krásné výhledy na jezero a okolní hory (my však nechytli úplně ideální viditelnost, ale i tak jsme si náladu nenechali zkazit a výšlap jsme si užili :-) ). V 1661 m se nachází první chata Gmundenerhütte, kde jsme se občerstvili a doplnili tekutiny :-). Jelikož se na začátku října už poměrně brzy stmívalo, protentokrát pro nás cesta zde končila a na samotný vrchol Traunsteinu jsme se již nevydali.








Na horu Traunstein vede dále ferrata Hans Hernler Steig, která je také hodnocena obtížností A/B. V horní části této ferraty se mohou ti odvážnější napojit na ferratu Traunsee Klettersteig o obtížnosti D. Minimálně na tu jednoduchou ferratu máme rozhodně v plánu se vrátit :-). 















A co Vy? Zamilovali jste si hory stejně jako já, která je dříve vyloženě nesnášela? :-)

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! :-)