Recept mám z časopisu Apetit.
Suroviny:
• 1 hrst rozinek
• 20–40 ml tuzemáku nebo tmavého rumu
• 150 g másla, pokojové teploty
• 140 g krupicového cukru
• 2 vejce + 1 na potření
• 250 g tučného tvarohu ve fólii
• kůra z 1 citronu, najemno nastrouhaná
• 500 g polohrubé mouky (nebo hladké)
• 1,5 sáčku (18 g) kypřicího prášku do pečiva
• 1 hrst loupaných sekaných mandlí + na posypání
• 20–40 ml tuzemáku nebo tmavého rumu
• 150 g másla, pokojové teploty
• 140 g krupicového cukru
• 2 vejce + 1 na potření
• 250 g tučného tvarohu ve fólii
• kůra z 1 citronu, najemno nastrouhaná
• 500 g polohrubé mouky (nebo hladké)
• 1,5 sáčku (18 g) kypřicího prášku do pečiva
• 1 hrst loupaných sekaných mandlí + na posypání
Postup:
1. Rozinky vsypat do misky a zalít rumem.
2. Do mísy dát máslo, cukr, vejce, tvaroh a citronovou kůru a vše propracovat.
3. Přisypat mouku, kypřicí prášek a vypracovat těsto. Nakonec zapracovat scezené rozinky a mandle.
4. Troubu předehřát na 180 °C. Těsto rozdělit na 6 dílů, každý vyválet do válečku a uplést vánočku.
5. Nechat ji chvíli odpočinout a potřít ji prošlehaným vejcem a posypat mandlemi.
6. Vánočku opatrně přenést na plech vyložený pečicím papírem a péct ji zhruba 40–45 minut.
7. Propečení zkontrolovat špejlí – po vytažení musí vyjít suchá.
2. Do mísy dát máslo, cukr, vejce, tvaroh a citronovou kůru a vše propracovat.
3. Přisypat mouku, kypřicí prášek a vypracovat těsto. Nakonec zapracovat scezené rozinky a mandle.
4. Troubu předehřát na 180 °C. Těsto rozdělit na 6 dílů, každý vyválet do válečku a uplést vánočku.
5. Nechat ji chvíli odpočinout a potřít ji prošlehaným vejcem a posypat mandlemi.
6. Vánočku opatrně přenést na plech vyložený pečicím papírem a péct ji zhruba 40–45 minut.
7. Propečení zkontrolovat špejlí – po vytažení musí vyjít suchá.
Vánočka je nejlepší :))
OdpovědětVymazat